Hirdetés

A Microsoft egy minden korábbinál olcsóbb és kompaktabb AI-platformot jelentett be



|

A Phi-3 egyszerűsége ellenére a legjobbakkal is felveszi a versenyt.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia egy évvel ezelőtti robbanásszerű növekedésének egyik legnagyobb nyertese a Microsoft volt, hiszen több korai projekt is kötődik a nevükhöz valamilyen formában. Az OpenAI indulásánál adott nagyvonalú befektetésük nyomán már a kezdetektől volt érdekeltségük több platform megjelenésében.

A saját fejlesztésű, ChatGPT-alapon működő Bing Chatet a tavalyi év végén nevezte át a cég Copilotra, és azóta is igyekszik hasznos funkcióival sikeres piaci tevékenységet folytatni. Most azonban a redmondi vállalat egy új fejlesztést jelentett be a héten, amitől - számos előnye miatt - sokat várnak.

Az eddig megjelent mesterséges intelligenciát használó felületek interneten keresztül, gigantikus adatközpontokhoz kapcsolódva végzik el a szükséges munkát. A generatív platformok munkavégzésének ez a módja azonban rengeteg erőforrást - energiát és pénzt - emészt fel.

Hirdetés

A vállalat újonnan bejelentett PC-re és telefonra tervezett platformja azonban állítólag semmi ilyesmit nem igényel. A Phi-3 mini néven megjelenő AI az ígéretek szerint akár a ChatGPT-3.5-tel is felveszi a versenyt úgy, hogy akár a tizedénél is alacsonyabb az üzemeltetési költsége.

Ez a fajta szemlélet egyébként nem számít teljesen újnak, hiszen a legnépszerűbb AI-alkalmazásoknak is van már telefonos változata a ChatGPT-től a Geminiig. A Meta épp a múlt héten mutatta meg a Llama egy olyan változatát, amely akár mobileszközökön is képes futni egy speciális Qualcomm chip segítségével, valamint a Google is tavaly jelentette be a hasonló célú Gemini Nano AI megjelenését Pixel telefonokra.

Ehhez hasonlóan az AMD, az Intel és az Nvidia szintén közölte, hogy további AI-funkciókat szeretnének beépíteni a chipjeikbe. A hírek szerint az Apple is a júniusi Worldwide Developers Conference során tervezi bejelenteni az iPhone-okon, iPadeken és Mac számítógépeken futtatható AI-funkciókat.

A Microsoft és partnerei 2024-et az AI PC évének nevezték el, amelynek során igyekeznek szoftvereiket és eszközeiket AI-képességekkel felruházni. A Microsoft 30 év után először hivatalosan is változtatott a PC billentyűzetén, és az 1994-ben megjelenő Windows billentyű után beillesztett egy dedikált Copilot gombot is a szokásos kiosztásba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.