Hirdetés

A Samsung megcsinálja a saját ChatGPT-jét, de nem azért, amiért gondolnád



|

A koreai óriás nem a frissen megszimatolt üzleti lehetőség miatt vágyik saját generatív mesterséges intelligenciára.

Hirdetés

A ChatGPT őszi megjelenését követően valóságos chatbot-háború robbant ki a technológiát lényegében felvásárló Microsoft és a saját megoldással próbálkozó Google között, azóta pedig Elon Musk is beszállt a buliba, aki a jelentések szerint több ezer Nvidia GPU és a Google korábbi mérnökei segítségével fejlesztene "igazságkereső" algoritmust.

A történet következő szereplője a Samsung lehet, egy friss jelentés alapján ugyanis a koreai vállalat is saját generatív modellre vágyik, ám korántsem abból az okból, mint a többiek.

Hirdetés

Elsőként a The Korea Economic Daily nevű gazdasági lap szellőztette meg a hírt, hogy a Samsung a helyi keresőpiac vezető szereplőjével, a Naverrel fogott össze egy koreai nyelvű MI-chatbot megalkotására, amit kizárólag belsős használatra szánnak. A manapság merőben szokatlannak mondható lépés oka állítólag az, hogy a Samsung egyik mérnöke korábban a ChatGPT-vel próbált leellenőrizni bizalmas forráskódokat, ami üzleti titok kiszivárogtatásának minősül, hiszen az információ így az üzemeltető OpenAI szerverein köt ki.

A vállalat emiatt megtiltotta a ChatGPT használatát, és egy biztonságosabb, házon belüli megoldást kínálna helyette az alkalmazottaknak. A Naverrel közösen összerakott algoritmust legkorábban ősszel leplezhetik le, s kezdetben a chipek fejlesztéséért is felelős Device Solutions (DS) osztály tesztelheti, majd idővel kiterjeszthetik a hozzáférést az okostelefonokon dolgozó Device eXperience (DX) részlegre is.

Ezzel azonban még nincs vége, a The Korea Economic Daily ugyanis úgy tudja, hogy a Samsung és a Naver párosa az év második felében közösen tervezett MI-célú chipeket is bejelenthet, amelyek az Nvidia A- és H-szériás, gépi tanulási adatfeldolgozásra szánt erőforrásai ellen szállhatnak ringbe. Ez egy újabb frontot szélesíthet ki a mesterséges intelligenciás háborúban, mivel a pletykák szerint az AMD és a Microsoft is összefogtak a zöld csapat uralmának megtörésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.