Hirdetés

A San Franciscó-i rendőrség azt szeretné, hogy a bűnüldöző robotjaik ölhessenek is



|

A hatóság engedélyeztetné, hogy végszükség esetén robotokkal léphessen fel a gyanúsítottak ellen.

Hirdetés

A robotok fejlődése kapcsán újra és újra előkerül a régi poén, hogy vajon mikor lépnek a Terminátorban látott útra és fordulnak az emberiség ellen. Habár ettől még továbbra is nagyon-nagyon távol vagyunk, a San Franciscó-i rendőrség (SFPD) legújabb javaslata most ismét eszünkbe juttatta a filmes párhuzamot (és akkor a még nyilvánvalóbb Robotzsaru asszociációt már fel sem hozzuk).

A hatóság ugyanis kérvényezte a városvezetésnél, hogy akár távirányítású robotokat is bevethessen az emberi élet kioltására.

Az SFPD előterjesztésében egész pontosan az szerepel, hogy "a robotok csak akkor alkalmazhatók halálos erőt kifejtő opcióként, ha a lakosság vagy a rendőrség tagjainak életét veszélyeztető helyzet áll fenn, s minden más lehetőség elégtelennek bizonyul". Magyarán a szerv csak végső lehetőségként nyúlna a robotokhoz, amelyek kezelését egyébként kizárólag a testület speciálisan képzett tagjai végezhetik, önállóan pedig nem is képesek cselekedni.

Hirdetés

A javaslat előzetes jóváhagyásán már túl is vagyunk, a dokumentum november 29-én kerül a végső engedélyezésről döntő városi felügyelőbizottság elé. Ami az SFPD gépparkját illeti, a rendőrség kötelékét pillanatnyilag 12 működőképes robot szolgálja, további 5 pedig üzemen kívül van. Az aktív állomány sorában egyetlen olyan típus akad, amely jelenlegi formájában fegyverként is alkalmazható: a sörétes puskával felszerelt REMOTEC F5A, amit egyébként bombák távoli felrobbantására szoktak bevetni.

Egy másik modell, a QuinetiQ Talon ugyanakkor alkalmas arra, hogy különböző fegyvereket (pl. gránátvető, géppuska) szereljenek rá, ahogy azt az amerikai hadsereg már meg is tette a típussal. A The Verge megkereste a San Franciscó-i rendőrséget az előterjesztés kapcsán, a testület egy tagja, Eve Laokwansathitaya pedig azt mondta, hogy az SFPD nem rendelkezik semmilyen célzott tervvel az olyan "szokatlanul veszélyes vagy spontán" esetekre, amikor valamilyen "különleges és ritka körülmény" miatt robotot kellene bevetniük az emberi élet kioltására.

Ha elfogadják a javaslatot, a San Franciscó-iak már akkor is lemaradásban lesznek, a dallasi kollégáik ugyanis már 2016-ban ráléptek erre az útra, amikor egyéb lehetőség híján egy REMOTEC F5A segítségével likvidáltak egy 5 rendőrtiszttel végző ámokfutót.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.