Hirdetés

A Tide-dal mosná az űrhajósok ruháit a NASA



|

Az egyik legfontosabb hétköznapi feladat máig megoldatlan a világűrben, de ez hamarosan változhat.

Hirdetés

Az űrutazás mostoha körülményei ellenére már számos mindennaposnak tűnő kihívást sikerült odafent is megoldani az étkezéstől a vizelet tisztításán át a hajmosásig. A ruhamosás azonban nincs ezek között: a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége többször is felveszi ugyanazt a ruhadaneműt, majd egyszerűen csak tiszta gúnyát húz, amikor az aktuális darabok már nem hordhatók tovább.

Az ISS-re érkező ellátmányok miatt ez jelenleg nem jelent gondot, ám ha marsi és holdi kolóniákról ábrándozunk, akkor a szennyes kihívására is választ kell találni, hiszen a hatalmas távolság miatt ezeknél jóval nehezebb és költségesebb lenne a váltóruhák biztosítása.

Hirdetés

A NASA ezért most a Tide márkával, pontosabban az azt birtokló Procter & Gamble-lel fogott össze, hogy legyűrjék ezt a földi viszonyok közt kimondottan unalmasnak mondható akadályt. A cégnek olyan problémákra kell választ adnia, mint például a korlátozott vízmennyiség, vagy az alkotóelemek biztonsága és kompatibilitása a létfenntartási rendszerekkel.

"A Tide Űrtörvény-megállapodást írt alá a  NASA-val, a mosószerek és az űrtechnológia fejlesztésének segítésére. A megállapodás értelmében a NASA tesztelheti és tanulmányozhatja a Tide tisztító megoldásait az űrben."

- írja a P&G közleménye, ami részletekbe is enged némi betekintést:

"A Tide kifejlesztett egy teljesen lebontható mosószert, amelyet kimondottan az űrben való felhasználásra terveztek a mély űrutazások során használt mosható tárgyak rossz szagának, tisztaságának és folteltávolítási problémáinak megoldására, s ami alkalmas egy zárt vízrendszerben történő felhasználásra is"

A tervek szerint 2022-ben, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén végzik majd az első kísérleteket, melyek az űrbéli viszonyok között tesztelik a tisztító és a folteltávolító alkotóelemek stabilitását. A P&G továbbá egy kombinált mosó-szárítógép kifejlesztését is tervezi, ami a Holdra való visszatérést célzó Artemis-programban, majd később egy Mars-misszió során is bevethető lehet.

A NASA mellett egyébként az Európai Űrügynökséget is foglalkoztatja a szennyes problémája, ezért a bécsi Vienna Textil Labbel összefogva nemrég egy olyan antimikrobális anyagokból készült űrruhával álltak elő, ami többszöri viselés után is tiszta marad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.