Hirdetés

A Windows 10 megint fenéken billentette a Windows 11-et, aminek a gamerek lehetnek a megmentői



|

Az aktuális statisztikák alapján tovább csökkent a Windows 11 részesedése az elődjéhez képest.

Hirdetés

Októberben már három éve lesz, hogy a Microsoft nyilvánosan is elérhetővé tette a Windows 11-et, amely a felszín alatt ugyan nagyban megegyezik a 2015-ben kiadott Windows 10-zel, a cserébe viszont mutatósabb kezelőfelületet, áttervezett Start menüt és megújult gyári alkalmazásokat kínál.

Habár ez papíron egész jól hangzik, az új generációs platform népszerűségének alaposan betett, hogy hivatalosan csak TPM 2.0 biztonsági chippel és viszonylag újabb processzorokkal (az Intel esetében pl. a 8. generáció a határ) szerelt gépeken hajlandó elindulni. A Microsoft szigora látványos nyomot hagyott a felhasználói statisztikákon, amit a legfrissebb számok is igazolnak.

Hirdetés

A Statcounter ugyanis nemrég elérhetővé tette az áprilisi adatait, amelyek alapján a Windows 11 népszerűsége az előző hónapban még csökkent is a Windows 10-hez képest: az újabb operációs rendszer márciusban 26,68 százalékon állt, ezúttal viszont csak 25,65 százalékos jelenlétet ért el. Ezzel szemben a Windows 10 áprilisban már 70,03 százalékot hasított ki a teljes tortából, 1 százalékos növekedést mutatva a márciusi 69,04 százalékhoz képest.

Habár a csekély eltolódás hibahatáron belülinek tűnhet, a trendre nézve árulkodó, hogy a Windows 11 részesedése már a márciusi adatokban is csökkenést mutatott a februári hónaphoz képest. Az aktuális platform tehát lejtmenetben van, a Microsoft számára viszont némi vigaszt nyújthat, hogy a Steam játékáruház felmérése alapján a Windows 11 most nagyot erősödött, 3,54 százalékos ugrással 45,15 százalékra tornázva fel a jelenlétét az adatszolgáltatásra igent mondó felhasználók körében, miközben a Windows 10 ugyanitt 3,38%-os csökkenést produkált.

Az újabb operációs rendszerre kedvet kapó gamereken túl a redmondiak most a közelgő 24H2-es frissítésében bízhatnak, amely a mesterséges intelligenciás képességek körül forog majd, ez azonban a várakozások szerint nem enyhíti a gépigényt, így nem fogadnánk rá nagy összegben, hogy rohamot fog kiváltani a Windows 11 iránt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.