Hirdetés

A YouTube szeretné megvédeni a fiatalokat a testképzavar kialakulásától, de nem biztos, hogy önszántából teszi



|

A platform átalakítja a videóajánlások rendszerét, mivel az bizonyos körülmények között káros lehet a serdülők lelki egészségére.

Hirdetés

Az elmúlt napokban nem kaptunk jó híreket a YouTube háza tájáról, hiszen előbb a reklámblokkolók elleni harcban keményített be a videómegosztó, majd a YouTube Premium áremelését is újabb országokra terjesztette ki, veszélyesen közel kerülve a magyar piachoz.

Most viszont pozitívumként fogható fel a Google zászlaja alatt hajózó szolgáltató legfrissebb bejelentése, mely szerint egy új intézkedéssel igyekeznek megvédeni azokat a tinédzserkorúakat, akik sok időt töltenek a platformon.

A YouTube a saját blogján adta hírül, hogy a szolgáltatás algoritmusa mostantól kevesebb olyan videót fog mutatni a serdülő felhasználók számára, amelyek nagyobb mennyiségben fogyasztva testképzavarokhoz, evési problémákhoz vagy más viselkedési zavarokhoz vezethetnek.

Hirdetés

"A tizenévesek a felnőtteknél nagyobb valószínűséggel alakítanak ki negatív hiedelmeket önmagukról, ha az online fogyasztott tartalmakban ismétlődő üzeneteket látnak az ideálisnak gondolt normákról. Ezek a felismerések vezettek minket arra, hogy további biztosítékokat dolgozzunk ki a tizenéveseknek szóló tartalomajánlásokhoz, miközben lehetővé tesszük számukra, hogy felfedezzék az általuk kedvelt témákat."

- mondja James Beser, a YouTube gyermek- és ifjúsági termékmenedzsment igazgatója a közleményben. Az üzemeltető ennek érdekében több tartalomkategóriát azonosított, amelyek ártalmasak lehetnek a kamaszok lelki egészségére nézve. Ilyenek például azok a videók, amik fizikai tulajdonságokat hasonlítanak össze, idealizálnak bizonyos testi jellemzőket (pl. fittség és testsúly), vagy az agresszió különböző formáit mutatják be.

A serdülők tehát kevesebb ajánlást látnak majd ezekre vonatkozóan, első körben viszont csak az Egyesült Államokat érinti a korlátozás, a többi régióban pedig valamikor a következő év során lép életbe. A Gizmodo beszámolója szerint a YouTube nem teljesen önszántából lépett erre az útra, hanem azoknak a törvénymódosításoknak- és javaslatoknak igyekszik megfelelni, amelyeket az elmúlt hónapokban nyújtottak be az USA tagállamaiban és szövetségi szinten, s amelyek a korábbinál jóval szigorúbban veszik a gyermekek védelmét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.