Hirdetés

A zseniális feltalálók expója, ahol a Raspberry Pi 5 debütált, és magyar kiállítóval is találkoztunk - ilyen volt a Maker Faire 2023



|

Robotfoci, drónok, varázspálca és Raspberry Pi 5 - az olasz kiállításon jártunk, ahol a formabontó ötletek mellett hazai kiállítóval is találkoztunk.

Hirdetés

Suta és megmosolyogtató, de technológiai oldalról végtelenül izgalmas volt nézni a minden rúgás után eldőlő, totyogó robotokat, ahogy kergették a labdát a római Fiera di Roma vásárcsarnokában. A hatalmas, szurkoló tömeg a Maker Faire kiállítás attrakciójaként megrendezett meccset izgulhatta végig.

A maker-tömeg ezen a kiállításon találkozhatott a legújabb csináld magad DIY technológiákkal, kütyükkel és ötletes fejlesztésekkel, amelyeket egyetemeken, laborokban, vagy szimplán egy otthoni sufniban álmodtak meg és hívtak életre barkácsolni szerető felhasználók, azaz makerek (amire egyelőre sajnos nincsen találó magyar szó).

Hiba lenne az ezredfordulón lendületet kapott mozgalmat barkácsolásnak, csináld-magadnak vagy éppen bütykölésnek nevezni, mert a "maker" mentalitás nem csak a sufnikban van jelen, hanem a legmenőbb egyetemeken és a kutatólaborokban is. A mozgalom alapját a 3D-nyomtatás, a mikrokontrollerek, a nyílt forrású eszközök jelentik, amik bárkinek lehetőséget adnak arra, hogy ne csak kitaláljon, hanem meg is valósítson valami újat és érdekeset.

Hirdetés

Magyarok a házban

Nem véletlen, hogy Olaszországban, ami a maker-mozgalom egyik igáslovának, az Arduino mikrokontrollernek is a hazája, nagyon gyorsan népszerű lett a maker-gondolat és annak ünnepe, a Maker Faire is. Egy ilyen fesztiválra bárki elhozhatja és megmutathatja saját ötletét és saját kreációját, legyen szó komoly üzleti célú innovációról, vagy csak valami bohókás tárgyról. Idővel a római lett a legnagyobb ilyen rendezvény Európában, amit az állami szervezetek is lelkesen támogatnak.

Hatalmas standdal volt jelen a hadsereg, a pénzügyőrség és a legnagyobb olasz energetikai szolgáltató is. Éppen ezért ez az esemény már jobban emlékeztetett egy hagyományos kereskedelmi vásárra, mint az őrült feltalálók közös piknikjére, aminek a Maker Faire 2006-ban indult Kaliforniában. Persze a nagyvállalatok és az egyetemi kutatócsoportok mellett bőven jutott hely a feltalálóknak is. Egy fél csarnokot megtöltöttek a középiskolák, elsősorban műszaki technikumok diákcsoportjainak projektjei. Büszkeség, hogy egy magyar iskolából, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskolából is eljöttek bemutatni egy piezoelektromos szélerőművet.

Raspberry Pi rajongók, figyelem!

A vásár egyik nagy sztárja a Raspberry Pi új 5-ös verziója volt, ami tulajdonképpen itt mutatkozott be a nagyközönségnek. A régóta várt mikrogép természetesen mindenben jobb elődjénél, kétszer gyorsabb a központi egysége, USB 3.0-s csatlakozója van és gyorsabban kommunikál a külső adattárakkal is. A megújult hardverhez természetesen egy teljesen újraírt operációs rendszer is jár. Több mint 7 éve jelent meg a Raspberry 4-es, nem csoda, hogy nagy volt a tülekedés a standnál. Az új mikrocomputeren kívül a Raspberry pár évvel ezelőtt megjelent mikrokontrollere, az RP 2040 is tudott újat mutatni. Egy olasz cég, a Melopero például épített rá kifejezetten oktatási célú eszközöket, amik a nálunk is népszerű BBC microBitnek lehetnek versenytársai árban is.

Az Arduinónál nagy újdonság nem volt, de láthatóan ők is az oktatás felé orientálódnak, amit jól mutat, hogy a természettudományok tanítását segítő készletekkel jelentek meg. Ezek mellett persze megszámolni sem lehet az Arduinóhoz csatlakoztatható shieldek és szenzorok garmadáját. Ezek aztán a különféle projektekben is gyakran visszaköszöntek.

Ha érteni akarod, miért az őrült zsenik helye ez

Három nap sem volt elég arra, hogy az összes kiállítóval szóba elegyedjen az ember, pedig mindenki nagyon készségesen beszélt arról, amit csinált. Ízelítőnek azért itt egy gyűjtemény öt komoly és öt kicsit komolytalanabb projektből, amiken megakadt a szemünk, kattints a linkekre, ha többet akarsz tudni róla:

Swipe Mobilty: általános trend, hogy szinte mindent átalakítanak elektromossá. Középiskolások építettek elektromos gokartot, de akadt hajó is bőven. A Swipe Mobilty elektromos meghajtású, cipőre csatolható görkorcsolyával tervezi megreformálni a városi közlekedést, izgalmasnak tűnik.

Rett-szindróma-kommunikációs rendszer: a Rett-szindróma nagyon súlyos idegrendszeri fejlődési zavar, ami szinte csak lányoknál és csak 1-2 éves kor körül jelennek meg az első tünetei. Az olasz Rett-szindróma Egyesület egy olyan rendszert dolgozott ki, ami segíti a szülők, gondozók és gyerekek kommunikációját, elsődlegesen a gyerekek szemmozgásának figyelésével.

Lifeshell: nekünk nem tűnik olyan jelentős problémának, de Olaszországban a földrengés valós veszély. A Lifeshell olyan bútor, ami földrengés esetén menedékként is működik, szó szerint életmentő lehet.

Vízmintavevő drón: iskolai projekt, de nagyon izgalmas az a drón, amit úgy alakítottak át, hogy vízmintákat tudjon venni.

Megfizethető LIDAR: a legújabb robotok egyik legfontosabb érzékelője a LIDAR, a lézer alapú radar, ami eleddig nem volt olcsó mulattság. Egy lelkes olasz maker egy megfizethető változattal hívta fel magára a figyelmet.

Varázspálca: voltak kevésbé komoly projektek is, ami persze nem jelenti azt, hogy azokban ne lenne sok munka és sok ötlet egyaránt. Ilyen volt például a varázspálca, ami aprócska tűzgömböket lő ki.

Okos madáretető: elsőre kicsit túlzásnak tűnik, hogy egy neurális háló azonosítsa be valós időben, hogy milyen madarak érkeznek az etetőre, de tudományos kutatásokhoz akár még hasznos is lehet.

Terepasztal Arduinóval: az olasz Vasútmodellező Szövetség Arduinóval felturbózott terepasztalokkal tervezi a hobbit az új évezredben is életben tartani.

Rágáselemző érzékelőrendszer: viccesnek hangzik a noninvazív rágáselemző érzékelőrendszer, de vannak olyan egészségügyi problémák, amiknél kiemelkedően fontos lehet az egyénre jellemző rágásmód pontos ismerete.

Elektronikus kalimba: igazi maker projekt az elektronikus kalimba. Teste 3D-nyomtatással készült, a gombok kárpitosszögek. Nem csak azért izgalmas, mert a gombokhoz tulajdonképpen bármilyen hang társítható, hanem azért is, mert így olyanok is zenélhetnek vele, akiknek valamiért nem elég erős a kezük egy hangszer megszólaltatásához. 

Érdemes végigpörgetni a kiállítók listáját, amiből jól látszik, milyen sok minden fér bele a maker gondolkodásba. Jövőre is itt lesz a PCW helye, nem kérdéses.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.