Hirdetés

Adatvédelmi botrány miatt költözteti el felhasználói adatait a TikTok



|

Évek óta ígért átszervezésre készül a TikTok üzemeltetője, miközben egy cikk miatt újabb adatvédelmi botrány főszereplője lett a cég.

Hirdetés

A biztonsági szakértők évek óta figyelmeztetnek, hogy a kínai állammal ápolt szoros kapcsolat miatt a több mint 1 milliárd felhasználóval bíró TikTok komoly kockázatot jelenthet az adatbiztonságra nézve. A téma főként az Egyesült Államokban van terítéken, ahol egyenesen nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a videós platformot.

Donald Trump elnöksége idején megpróbálták kényszeríteni az üzemeltető ByteDance-t, hogy adja el a helyi üzletágát egy amerikai cégnek, ám ez a törekvés végül jogi akadályok miatt meghiúsult. A TikTok ezt követően vetette fel, hogy a kritikák kivédése érdekében amerikai tulajdonú szerverekre helyezné a helyi felhasználók adatait, ami most beérni látszik.

Hirdetés

Az adatoknak ugyanis az Oracle fog otthont adni, s habár egy ideig még biztonsági mentésként a közösségi oldal saját (virginiai és szingapúri) szerverein is megmaradnak, az üzemeltető ígérete szerint később törölni fogják őket.

Több mint egy éve dolgozunk együtt az Oracle-lel számos intézkedésen a kereskedelmi kapcsolatunk részeként, hogy jobban megvédjük az alkalmazásunkat, a rendszereinket és az amerikai felhasználók adatainak biztonságát. Ma az amerikai felhasználói forgalom 100%-át az Oracle felhős infrastruktúrájára irányítjuk.

- jelentette be Albert Calamug, a TikTok amerikai biztonsági és közpolitikai vezetője. A vezető arra is kitért, tisztában vannak vele, hogy biztonsági szempontból a legtöbbet kritizált platformok közé tartoznak, ezért az a céljuk, hogy az amerikai adatokat érintő utolsó kételyeket is eloszlassák.

Addig viszont még rázós út vezethet, az adatok átköltöztetéséről szóló bejelentéssel párhuzamosan ugyanis a BuzzFeed News közölt egy kisebb botrányt kiváltó leleplező cikket, mely szerint a ByteDance kínai alkalmazottai "mindent látnak", s hogy 2021 szeptembere és 2022 januárja között többször is hozzáfértek az amerikai tiktokozók adataihoz, miközben a helyi dolgozók elől elzárják ezeket  a kényes információkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.