Hirdetés

Az új ASUS Zenfone 4 családot fotókra és szelfikre találták ki



|

Ott voltunk a római bemutatón és első kézből szállítjuk az infornmációkat az ön- és mindent-fényképezésre kihegyezett új Zenfone sorozatról.

Hirdetés

Az ASUS ügyesen helyezkedik a mobilos piacon. Mivel a "legelső", illetve a "leg-leg-leg" szerepet értelemszerűen nem tudja már megszerezni idén, inkább ráment egy olyan funkcióra, amely a konzumer szegmens nagy részének manapság a legvonzóbbnak számít, ez pedig a fotózás. Aztán pedig szépen elválasztotta egymástól a szegmensen belüli célközönség-típusokat, és tádámm, meg is születtek azok az idei telefonok, amik tényleg, ráadásul a szó jó értelmében trendik tudnak lenni. Ugyan nemrég Amerikában már elstartoltak az új mobilok, de az európai bemutatóra tegnap került sor Rómában, amire mi is kiutaztunk, hogy első kézből tudjuk meg az alapokat a friss eresztésről.

Hirdetés

Zenfone 4 Selfie

Először is itt a legkisebb tesó, amit érthetően a fiataloknak szánnak, ráadásul közülük is azoknak, akik az egójukat helyezik előtérbe. És ez bármennyire is negatívnak hangzott elsőre, egyáltalán nem az: a Facebooktól Instagramon át az instant videós csevegőkig tartó közösségi őrületben egyáltalán nem számít túlzásnak, ha a fotók, videók többségének középpontjában nem a Parlament, a csodás naplemente, vagy a Golden Gate híd áll, hanem ÉN és a Parlament, ÉN és a naplemente, valamint ÉN és a Golden Gate.

Az ASUS pedig egy elegáns csavarral ennek a felhasználói csoportnak egy olyan telefont hozott össze, amely az idei trendeket megfordítva az előlapon alkalmaz dupla kamerát. Egy 20 megapixeles fő-szenzor mellé egy 8 megapixeles, ultranagylátószögő (120 fokos) másodlagos kamera társul, és fotók készítésekor egy koppintással kiválaszthatjuk, hogy csak magunkról szeretnénk egy csinos képet, vagy esetleg a barátokkal borultunk össze, amihez már kell a nagyobb rálátás.

A Softlight LED vaku használatával selymesebb és élethűbb bőrtónusokat érhetünk el, tehát vége a "képenvakuzom magam, és úgy nézek ki, mint egy szellem" típusú képcsodáknak. Itt is megjelenik a két kamerás mobilok aktuális divattulajdonsága, a mélységélesség-emuláció, amelyben az önarckép mögötti hátteret a profi kamerákat imitálva elmoshatjuk.

Persze itt is kapunk "beauty-módot", hogy megpróbálhassuk eltüntetni az utolsó bőrhibát, mangásra nagyítani a szemeinket, és így tovább. Ráadásul egy külön SelfieMaster app segít abban, hogy a fotók és videók "bjutifikálásán" kívül akár kollázsokat, diavetítéseket is összerakosgassunk a szelfikből.

A fekete, mentazöld, rózsaszín és arany színekben elérhető Selfie egyébként 5,5 hüvelykes 720p kijelzőt kapott, alatta Snapdragon 430 rendszerchip dolgozik 4GB RAM és 64GB tárhely segítségével. Ehhez microSD kártyával akár 2 terabájt pluszt is biggyeszthetünk, ami ráadásul a két SIM kártyás kivitelben nem veszi el az egyik SIM helyét, ugyanis három foglalatos kártyabetétet húzhatunk ki a unibody gépházból.

Mit hagytunk ki kutyafuttában? Az akku 3000 mAh kapacitású, a gépház alján hagyományos USB aljzatot találunk, ja, és van Home gomb, és ujjlenyomat-érzékelő is. A Selfie-nek van egy Selfie Pro kiadása is, ebben egyrészt a processzor és memória a különbség (itt Snapdragon 625 ketyeg 4 GB RAM mellett), valamint a dupla előlapi kamerák közül a nagyobbik 20 helyett 24 megapixeles, ebben szó szerint még nagyobb lehet az arcunk...

Zenfone 4

Itt már "minden a helyére kerül", azaz a dupla kamera már a készülék hátlapján található. Ez egyrészt egy 12 megapixeles, f1.8 Sony IMX362 szenzort jelent, másrészt egy 8 megapixeles, 120 fokot befogó nagylátószögő lencsét. Az előlapon 8 megapixeles f2.0 kamerával próbálhatjuk utolérni a Selfie-t használók alkotásait.

A fehér, mentazöld és fekete színekben kapható mobilban Snapdragon 630/660 rendszerchip ketyeg, melyet 4/6 gigabájt RAM és 64 GB tárhely támogat. Itt is a három slotos kártyahelyet találjuk, ezért a két SIM mellé egy külön microSD kártya fér. Az 5,5 hüvelykes kijelző itt már 1080p felbontású, alatta pedig szintén ott figyel a fizikai Home gomb, és az ujjlenyomat-olvasó se maradt ki a képletből. Itt a Selfie-hez képest extra a dupla hangszóró, amellyel szépen szól sztereóban is a készülék, de külön odafigyeltek a "fülhallgatózókra" is, a telefon ugyanis nagyfelbontású hangformátumokat, valamint DTS 7.1 virtual surround megszólalást is támogat. Az akku a 4-es modellben 3300 mAh kapacitású.

Zenfone 4 Pro

És itt jön az idei ASUS csúcsmobil, amiben megvan minden a négyesből, csak még erősebb alapokon. Ezen konkrétan a Snapdragon 835-ös rendszerchipet értjük, ami valóban az idei év mobilos izombajnoka, ráadásul jóféle újításokat is hoz a mobilos világba. A bemutatón még a Qualcomm egyik alelnöke is tiszteletét tette, hogy promózza kicsit az új chip előnyeit, amik tényleg jól hangzanak. Az első 10 nanométeres gyártástechnológiával készült lapka a masszív teljesítménynövekedés mellett átlagosan 25 százalékkal kevesebbet fogyaszt, miközben olyan csodákra is képes, mint a gigabites WiFi és a gigabites LTE (helló, kedves szolgáltatók, lehet ismét fejleszteni).

A fekete és fehér színekben kapható mobilban 4/6 GB RAM és 64/128 GB tárhely található, a duál kamera természetesen itt is alap, viszont itt a második szenzor nem a 8 megapixeles, 120 fokos egység, hanem egy 16 megapixeles Sony IMX351, ami kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé. Dizájnban itt sem mentek át formabontóba, bár sokak szerint ez pont jó is a sok faltól falig kijelzős, ám a hagyományos kezelőfelületeket felrúgó versenyzőkkel szemben. Az 5,5 hüvelykes AMOLED kijelző alatt tehát itt is figyel fizikai Home gomb ujjlenyomat-olvasóval.

Egyszerűbben, szebben

Ahogy a bemutatón elhangzott, az új mobilok tényleg nem arra hivatottak, hogy minden téren megdöntsék a jelenlegi "uralkodó osztályt", viszont a fényképezés terén mindenképpen oda szerettek volna csapni a piacnak, és egyéb tulajdonságokban is igyekeztek finomságokat kínálni. Ez egyébként az ASUS mobilos felhasználói felületén, a ZenUI-n is látszik, a legújabb verzióban igyekeztek kigyomlálni egy csomó kevésbé használt, helyfoglaló appot, hogy helytakarékosabb legyen a rendszer, viszont egyben gyorsabb és kézreállóbb is.

Egy Zenfone 4-es tesztkészüléket már sikerült is megszerezni, ezért erről hamarosan érkezik a részletesebb teszt is, ahogy hamarosan egy videót is összevágunk az eseményről. A készülékek magyar megjelenéséről és árairól pedig néhány napon belülre ígért pontos adatokat a hazai képviselet, ezekkel szintén villámgyorsan visszatérünk.

Első látásra viszont valóban meggyőző az új család. Tény, hogy nem teljesen illeszkedik a lekerekített, csupa kijelzős legeslegújabb divatba, de talán sokan pont ezért fogják szeretni őket: vakítás helyett hasznos tulajdonságokkal, élhető és érthető pozitívumokkal támadnak, és amennyiben az árazás is óvatosan alakul, lehet belőlük titkos aduász.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.