Hirdetés

A ZenFone 5 családdal az ASUS odacsap a mobilpiacnak



|

A három új ASUS telefon megvárta az MWC legvégét, nekünk viszont megérte megvárni őket. Lesz majd pár felhúzott szemöldök az egyik megoldás láttán, pedig összességében nagyon bitang lett a végeredmény, és még slusszpoént is tudunk mondani a végén.

Hirdetés

Az jól látszik, hogy mostanra nem garancia, miszerint a mobilpiacon csak a jól bejáratott mobilos gyártók diktálják az ütemet. Vannak olyan szereplők is, amelyek teljesen más irányból érkeztek, de kisebb-nagyobb sikerrel megvetették a lábukat a telefonos világban is. Az ASUS jól láthatóan a "nagyobb sikerrel" csoportba tartozik, és a ZenFone 5 család megjelenése után már tényleg nem nyelvbotlás meghatározó mobilos cégként emlegetni őket.

Hirdetés

A korábbi ASUS mobiloknál ugyan néha látszott az útkeresés, de a minőség sosem volt kérdéses. A ZenFone 5-ösöknél pedig szinte semmi sem kérdéses, szépek, erősek, ráadásul a minőség mellett még egy fontos tulajdonság, ami mellettük szól, de ezt kicsit később lőném el. Előbb jöjjenek az újdonságok, amiből ismét három van, mint legutóbb.

ZenFone 5Z: a nagyágyú

A száraz tények önmagukban erős telefont sejtetnek: Snapdragon 845, kiépítéstől függően akár 8 GB RAM, 256 GB háttértár képezi az izomzatot, míg a megjelenítésért egy 6,2 hüvelykes, 2246x1080 képpontos (19:9 arányú) IPS kijelző felel, ami ráadásul faltól falig ér, az előlap 90 százalékát lefedve.

Fényképezésre a hátlapon egy duplakamerás szettet használhatunk: egyrészt ott egy csúcskategóriás Sony IMX363 érzékelőire épülő, optikai stabilizátorral ellátott 12 megapixeles kamera f1,8 rekeszértékkel, HDR támogatással, amihez egy 120 fokos látószöggel rendelkező, 8 megapixeles másodlagos egység kapcsolódik. A frontoldalon 8 megapixeles, f2.0 rekeszes szelfikamerát találunk.

Eddig egész jó, de ha csak a szimpla hardveres adatokból indulnánk ki, azt mondhatnánk, hogy a ZenFone 5Z nagyjából hozza az idei év elejéhez szükséges csúcstelefon-szintet. Amire viszont érdemes külön odafigyelni, az egyrészt a mesterséges intelligenciával felturbózott Snapdragon 845 erős kihasználása: akár 0,1 másodperc alatt lezajló arcfelismerésban, vagy 0,3 másodperc alatt működő ujjlenyomat-azonosításban ugyanúgy segít, mint a a környezeti zajszinthez legjobban megfelelő csengetési hangerő beállításában, és persze van itt is a felhasználó mimikáját követő emoji (amit az ASUS természetesen Zenimojinak hív).

Az AI a fotózásban is segít, nem is keveset. Az AI Kompozíció Felismerés kiiktatja a fotózás közbeni becslést. A mesterséges intelligencia gyorsan elemzi a tárgy részleteit és hozzárendeli 16 kompozíciójából az egyikhez, optimalizálva a kamera beállításait. Gyorsan mozgó macska, nyugodtan álló csoport, tájkép - az AI megtalálja a legjobb eredményt adó módot. A ZenFone 5Z öntanuló gépagya nagy adathalmazokat elemez, hogy folyamatosan fejlessze a kompozíció-felismerő AI algoritmusait. Szintén az AI turbózza fel a Valós idejű Portré funkciót: miközben a háttérnek fokozatosan életlenedő területekkel mélységérzetet kölcsönöz, a fő tárgy rendkívül éles maradjon - ez a tárgy mélységinformációjának intelligens elemzése által készül.

Persze a minden beállításban részletesen elmerülő profik a Pro módot is használhatják, ahol teljesen az övék a kontroll az ISO-értéktől akár az 1/10000 és 32 másodperc között variálható zársebességig, menteni pedig közvetlenül RAW-ba is lehet.

Végül pedig a hangoskodás: a két darab, ötmágneses sztereó hangszóró mobilhoz képest kifejezetten gazdag audióélményt ígér, a külön intelligens erősítők pedig abban is segítenek, hogy még nagy hangerő mellett se károsodhasson a rendszer. Audiofileknek jó hír a 24-bites, 192 KHz-es formátumok támogatása, amihez a hi-fi fülhallgató is jól jön, ezen egyébként DTS Headphone:X szabványnak megfelelő 7.1 mozis surround hangzást is ki lehet csikarni.

Na jó, a végére jöjjön az, amire első körben esélyesek a vegyes reakciók: a ZenFone 5Z kijelzője, egész pontosan a fölötte található kamerás-szenzoros csík ugyanazt az élményt hozza, mint az iPhone X hasonló megoldása: a tetőig nyújtózó kijelző közepére lóg be egy kis fekete nyelv. Így, ni:

Viszont azért nem ugyanaz az élmény, a ZenFone 5Z tanult az iPhone X-re érkező kritikákból, és sokkal kisebb, elegánsabb a belógó rész, több hely marad mellette az értesítéseknek, ezáltal akár tényleg sokkal inkább hasznos lesz, mint zavaró. A különbség talán ezen a sebtében elkattintott fotón látszik a legjobban:

ZenFone 5: erős középpályás

A középső versenyző nem csak teljesen ugyanúgy néz ki, mint az 5Z, de szintén 6,2 hüvelykes, 2246x1080 képpontos, az előlapot 90 százalékban lefedő IPS kijelzővel érkezik. Belül Snapdragon 636-ra épülő, 4 illetve 6 GB RAM-mal és 64 GB háttértárral ellátott rendszer dolgozik, a kamera pedig a nagytesóval megegyező, HDR-képes, mesterséges intelligenciával megtámogatott dupla megoldás (még az optikai stabilizátor is megmaradt). A fent már felsorolt AI extrák mellett itt az ASUS kiemeli a képtanulás funkciót, amellyel a felhasználók bebifláztathatják a telefonnal, milyen jellegű képeket szeretnek leginkább, innentől a mobil igyekszik erre törekedve beállítani mindent. A ZenFone 5-ben van beépített szépítő funkció is, már aki szereti az ilyesmit, én azért inkább annak örülök, hogy a Pro mód itt is elérhető, ahogy a RAW fájlok közvetlen mentése is.

Akkuból az 5Z és az 5 egyaránt 3300 mAh teljesítményűt kapott BoostMaster gyorstöltéssel és intelligens töltési sebességgel, ráadásul mindkét modellben okos hűtési megoldást alkalmaztak: a telefonok négy 0,06 mm vékony karbon hűtési lapot használnak, melyek hatékonyan oszlatják el a hőt.

ZenFone 5 Lite: amikor még a kistesó is nagytesó

Az 5-ös család legkisebb tagja még mindig erősen a középkategória felső részén mocorog: a 6 hüvelykes kijelző már nem annyira faltól-falig, mint a két másik modellen, de a 2160x1080 felbontás jól hangzik. A gépházban Snapdragon 630-at találunk, kiépítéstől függően 3 illetve GB memória, valamint 32 / 64 GB háttértár mellett.

Itt viszont a tavalyi ZenFone 4 Selfie nyomdokain az előlapi kamerára gyúrtak rá. Ez is dupla, benne egy 20 megapixeles Sony IMX376 lencsével és egy másodlagos, 120 fokos nagylátószögűvel. A hátlapon pedig szintén dupla kamerát találunk, melyből az egyik 16 megapixeles, f.2.2-es, amelyet szintén egy 120 fokos nagylátószögű társ egészít ki. Az ASUS külön kiemelte, hogy a négy kamera a világon egyedülálló módon külön-külön működik, ezzel aztán tényleg szabadon pöröghet a képalkotó kreativitás.

Ennél a modellnél már nem találunk AI-extrákat, de a mindennapi fotózást így is olyan ötletes apróságok segítik, mint a szelfiknél bekattintható tükrözés funkció (így nem kell például a mögöttünk megjelenő feliratokat is fordítva olvasni).

Na, és akkor jöjjön a slusszpoén

Ugyebár annak ellenére, hogy az ASUS tényleg egyre jobb, szebb és ügyesebb telefonokat pattint a piacra, a márkának még nem sikerült annyira köznevesülnie a vásárlók körében, mint mondjuk az iPhone-oknak vagy a Galaxy mobiloknak. Azt persze most sem tudhatjuk, idén erősebb, átütőbb marketinget tud-e a friss család mögé tolni a tajvani cég, de egyvalami mindenképpen mellettük szól majd.

A versenytársak ugyanis láthatóan elszálltak a csúcskategóriás telefonok árazásával, és aki idén akar valamilyen menő topmobilt venni, annak bőven a 300 000 forint környéki kategóriára kell felkészülnie. És ehhez képest a hazai ASUS képviselettől ezeket az induló árakat kaptuk:

ZenFone 5Z ZS620KL 6GB/64GB: 179 900 Ft
ZenFone 5 ZE620KL 4GB/64GB: 139 900 Ft
ZenFone 5 Lite ZC600KL 4GB/64GB: 109 900 Ft

Na, ez itt tökéletesen alkalmas a hoppácska kifejezés alkalmazására. Már csak az a kérdés, mennyire lesz késő, míg a ZenFone 5-ös család tagjai nyár elején megérkeznek a magyar boltokba. A tesztre viszont már jó előre ráizgultunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.