Hirdetés

Felhasználóinak adataival üzletel az Avast



|

Kellemetlen, amikor egy biztonsággal foglalkozó cégről az derül ki, hogy az adataink nincsenek nála biztonságban.

Hirdetés

Kisebbfajta botrány alakul az Avast vírusirtó, illetve az üzemeltetők egyik leányvállalata, a Jumpshot kapcsán. A cégről ugyanis kiderült, hogy nagy mennyiségben árulja másoknak a biztonsági szoftvert használókról szóló személyes információkat - ami pont a legutolsó dolog, amit bárki elvárna egy ilyen területen működő szolgáltatótól. A cég szerint mindenesetre teljesen legális, amit csinál, mert az adatok alapján nem azonosíthatóak az egyének, és semmi ilyesmi (tehát név, cím, elérhetőség) nincs benne az áruba bocsátott adatbázisban.

Hirdetés

A Jumpshot leginkább olyan adatokat kínál, amelyek az Avast által védett rendszereket használók böngészési szokásait, a meglátogatott weboldalakat, lekattintott hivatkozásokat tartalmazzák, valamint azt, hogy milyen rendszer fut a gépen. Külön érdekesség, hogy a lista tartalmazza a Google keresések előzményeit, a helyekre vonatkozó keresési adatokat, de még olyasmiket is, mint a megtekintett YouTube videók, valamint a felnőtt tartalmú oldalak látogatottsági szokásai. Az adatbázist már olyan nagy halak is megvásárolták, mint a Google, a Microsoft, vagy nem-tech vonalról a Pepsi.

Ugyan az Avast regisztrált, aktív felhasználóinak száma 435 millió környékén jár, az adatbázis körülbelül 100 millió személyre vonatkozik - a többiek a telepítés során bekattintották, hogy nem járulnak hozzá az adatgyűjtéshez. A szoftver installálásakor egy szokásos ablakban kérdeznek rá arra, hogy a Jumpshot használhatja-e az adatokat "szolgáltatása javításához", de ennél részletesebben nem mutatja, pontosan mit is jelent mindez.

Nem ez az Avast első adatgyűjtési bakija: korábban egy olyan böngésző-plugint is használtak, amelynek elsődleges funkciója az volt, hogy figyelmeztesse a felhasználót, amikor veszélyes oldalt szeretne meglátogatni. Ez viszont szintén eltárolta és továbbította a böngészési adatokat, ezért a Chrome, a Firefox és az Opera egyaránt letiltotta a használatát. Mondjuk ebben eleve ott egy szép ellentmondás, hiszen a Google ezek szerint a Chrome alatt nem engedélyezi az adatgyűjtő plugin futtatását, mégis megvásárolta az adatokat az azt készítő vállalattól. Jó kérdés, lesz-e bármilyen jogi vonzata az ügynek, hiszen az Avast fejlesztői egyértelműen jelzik, hogy csak előzetes beleegyezés alapján tárolt adatokkal dolgoznak, és ezek semmilyen szinten nem vezethetnek el a tényleges felhasználókig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.