Hirdetés

Az amerikai versenyhatóság nyomozást indított a ChatGPT fejlesztője ellen



|

Az FTC azt gyanítja, hogy az OpenAI megsérthette a felhasználók érdekeit.

Hirdetés

A 2015-ben alapított OpenAI tavaly novemberben vált egy csapásra a világ egyik legismertebb cégévé, amikor elérhetővé tette a zajos sikert arató ChatGPT szöveggenerátort, már a pályafutása első hónapjaiban több mint 100 millió aktív felhasználóra téve szert.

A hirtelen jött hírnév azonban a hatóságok részéről is nagyobb figyelmet generál, amit most az jelez, hogy az Amerikai Egyesült Államok piacfelügyeleti és fogyasztóvédelmi szerve, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) is célkeresztbe vette a vállalatot.

A The Washington Post értesülései szerint ugyanis az FTC vizsgálatot indított az OpenAI ellen, amelynek középpontjában a felhasználói adatok kezelése, illetve a felhasználók esetleges félrevezető tájékoztatása áll. A hatóság állítólag ezen a héten egy 20 oldalas levelet postázott a ChatGPT fejlesztőjének, amely egyebek mellett 49 kérdésben kér írásos beszámolót a vállalattól, 17 esetben pedig dokumentumokat is.

Hirdetés

Az FTC szeretne beható képet arról, hogy az OpenAI miként gyűjti és kezeli a felhasználók adatait, illetve a kérdések alapján azt a gyanút is vizsgálja, mely szerint a cég az utóbbi hónapokban titokban "lebutította" a ChatGPT-t hajtó GPT-4 nyelvi modellt, ám erről nem tájékoztatta a közönséget. A hatóságot az is érdekli, hogy az OpenAI miként ellenőrzi a nyelvi modelljei képzéséhez felhasznált információkat, és milyen lépéseket tesz a chatbot által adott hamis válaszok megjelenése ellen. Cikkünk írásáig a vállalat és az FTC sem reagált a hírre, de ha valóban így van, akkor ez az első nagyszabású nyomozás az OpenAI működése kapcsán.

Az Európai Unió eközben már előrébb jár a kérdésben, az Európai Parlament ugyanis a múlt hónapban elfogadta a mesterséges intelligencia szabályozásával kapcsolatos álláspontját, amely az államszövetség jövőbeni vonatkozó törvényeinek alapja lehet. Ahogy az EP közleménye írta, az EU jelenleg a világ első átfogó szabályait készíti elő a mesterséges intelligencia lehetőségeinek és veszélyeinek kezelésére, amelyek mélyen érinteni fogják az OpenAI és a hozzá hasonló szereplők tevékenységét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.