Hirdetés

Az Apple szerint nem szabad rizsbe tenni a beázott iPhone-okat



|

A gyártó úgy véli, hogy valójában veszélyes az egyik legelterjedtebb népi módszer, mást ajánl helyette.

Hirdetés

A régebbi iPhone-ok még semmiféle hivatalos védelmet sem nyújtottak a nedvesség ellen, a 2016-ban piacra dobott iPhone 7 azonban elhozta az IP67-es cseppállóságot, az újabb készülékek pedig már az IP68-as szabványt is teljesítik, így elméletileg akár 30 percen át is kibírják 1,5 méteres mélységben.

Ez ugyan szép és jó, ám az Apple még ennek ellenére sem vállal garanciát a vízkárokra, mondván, hogy a gyári védelem a napi használat során szerzett sérülések miatt csökkenhet. Így tehát ha vízbe pottyan a telefonunk, marad a fizetős szerviz vagy a népi praktikák, az utóbbiakkal viszont nem árt óvatosan eljárni a cupertinóiak szerint.

A gyártó ugyanis a témának szentelt támogatási oldalán határozottan igyekszik lebeszélni az egyik leggyakrabban bevetett módszerről, a készülék rizsbe tételétől. Ezzel az erősen vitatott tanáccsal ugyan számos weboldalon és fórumbejegyzésben találkozhatunk, ám az Apple úgy véli, hogy a népi gyógyírral csak rontunk a helyzeten, mivel a rizsről apró darabok juthatnak a készülékházba.

Hirdetés

Erről egyébként magunk is meggyőződhetünk a rizs kiöntésével: meg fogjuk látni, hogy az átlagos tasakok a rizsszemeken túl jóval kisebb, porszerű részecskéket is tartalmaznak, amelyek valóban utat találhatnak maguknak a hardverhez.

Emellett a cupertinóiak attól is eltanácsolják a vásárlókat, hogy külső eszközöket, például fültisztító pálcikákat vagy papírtörlőket gyömöszöljenek a beázott töltőnyílásba, mivel ez megsértheti a csatlakozót, valamint a sűrített levegős kifújást és a mobilok melegítését sem tartják jó ötletnek. No de mit lehet akkor tenni?

Az Apple itt sajnos csak a még működő, de a töltésre nem reagáló készülékekre vonatkozóan szolgál tanácsokkal. Az iPhone XS/XR széria óta az almás mobilok képesek kiírni, ha nedvesség került a csatlakozóba, ilyenkor pedig a gyártó azt ajánlja, hogy a készülék függőleges pozícióba állításával engedjük távozni a folyadékot, valamint hagyjuk egy jól szellőző helyen a telefont. A töltést legalább 30 perc elteltével próbálhatjuk meg újra, és ha még mindig nem járunk sikerrel, várjunk akár egészen 24 órán át.

Amennyiben a nedvesség eltűnik, de még így sem sikerül tölteni az iPhone-t, végső kétségbeesésünkben megpróbálkozhatunk a töltő kihúzásával és visszadugásával, beleértve a fali csatlakozót is, ám ez valószínűleg nem fog csodát művelni. Mindenki döntse el maga, hogy a népi bölcsességeknek vagy az Apple tanácsainak szavaz-e bizalmat, azt viszont talán leszögezhetjük, hogy IP68 ide vagy oda, a legokosabb megoldás biztonságos helyen hagyni a mobilt, amikor víz közelében tartózkodunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.