Hirdetés

Az eBayen talált új gazdára ez az atomtöltetekhez használt billentyűzet



|

A hidegháborús klaviatúra mellé még egy trackball is jár, némi varázslatnak hála pedig már modern számítógépekkel is működik.

Hirdetés

Tény és való, hogy a rengeteg átlagos holmi mellett bőven akadnak érdekes fogások is az eBayen, nemrég például a világ első USB-C-s iPhone-ja is itt cserélt gazdát, amiért hajmeresztő összeget fizetett az új tulajdonosa.

A svájci Ken Pillonel által összebarkácsolt mobil azonban kismiska ahhoz a zsákmányhoz képest, melyet a mindössze 78 feliratkozóval bíró Pointless Tinkering YouTube-csatorna üzemeltetőjének sikerült behúznia.

Hirdetés

A videós ugyanis egy nukláris rakétabázisról származó billentyűzetet kaparintott meg az eBayen, a hozzá tartozó trackballal együtt. A youtuber által csak "Nukleáris Billentyűzetnek" hívott klaviatúra eredetileg a 80-as évek végén állt szolgálatba egy Minutemen III-as rakétasilóban, a célzórendszereket korszerűsítő REACT (Rapid Execution and Combat Targeting) program keretében.

A 632 millió dollárt felemésztő program modern eszközökkel turbózta fel a 60-as 70-es években épült kilövőállásokat,  jelentős mértékben csökkentve az új célpontok megadásához szükséges időt. Az évek múltával azonban a REACT konzoljait is korszerűbb technológiára cserélte a légierő, s így végezte valahogy az eBayen a Pointless Tinkering által megszerzett billentyűzet.

A REACT konzol prototípusa. Fotó: U.S. Air Force

A klaviatúra legszexibb részlete talán az "Abort", vagyis "Megszakítás" gomb, de a trackball sem mindennapi látvány. A youtuber komoly munkát ölt abba, hogy a mai számítógépekkel is kompatibilissé tegye az RS422 protokollt használó hardvert, ami egy Arduino Pro Micro beiktatásával már USB porton keresztül üzemel. A történetről beszámoló videóból mélyebben is megismerhetők a projekt technikai részletei, ha esetleg valaki saját "atombillentyűzetről" álmodozna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.