Hirdetés

Az Empire State Buildinghez hasonló aszteroidát fotózott a NASA



|

Sosem találkoztak még ehhez fogható objektummal az űrhivatal tudósai.

Hirdetés

A Mount Lemmon Survey csillagászati megfigyelőállomás még 2011-ben fedezte fel a 2011 AG5 nevű aszteroidát, amely azzal vált világhírűvé, hogy a NASA tudósai nem zárták ki, hogy az objektum 2040 és 2047 között a Földbe csapódhat.

A csillagászok azóta pontosítani tudták a számításaikat, és immáron cseppet sem tartanak a végzetes találkozástól, a 2011 AG5 viszont most ismét reflektorfényben találta magát, miután az űrhivatal lélegzetelállító felvételekkel szolgált róla.

Hirdetés

A Twitteren és a NASA weboldalán is megosztott fotók a The Goldstone radar segítségével születtek meg, amikor az aszteroida január 29. és február 4. között 1,8 millió kilométerre repült el a Föld mellett. A GIF-ként is elérhető felvételeken egy szokatlan formájú objektum rajzolódik ki, melynek 500 méteres hossza mellé csak 150 méteres szélesség társul, ezért a NASA a hasonló dimenziókkal bíró Empire State Building toronyházhoz hasonlítja a 2011 AG5-öt.

Lance Benner, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető tudósa szerint a bolygóradaros megfigyelések során eddig vizsgált 1040 objektum közül még egy sem volt ilyen hosszúkás, így az aszteroida igazi különlegességnek tekinthető. Az űrhivatal egyben azt is megosztotta, a 2011 AG5 kilenc óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot a saját tengelye körül, a saját szemünkkel pedig szénfeketének látnánk a felületét.

A kozmikus Empire State Building egyébként 621 nap alatt kerüli meg a Napot, a Földhöz pedig 2040-ben lesz a legközelebb, amikor mindössze 1,1 millió km-rel halad el tőlünk, így 17 év múlva, az akkori technológiával talán még látványosabb fotókon is megcsodálhatjuk majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.