Hirdetés

Az, hogy az OpenAI fogja felturbózni az iPhone-okat, nagyon nem tetszik a Microsoftnak|

Úgy tűnik, végül tényleg a ChatGPT fejlesztőjével köt partnerséget az Apple.

Hirdetés

Amikor a fél világ a generatív mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatásokon pörög, akkor az Apple sem maradhat ki az offenzívából. Míg maga a cég eddig hivatalosan csak utalgatott az ezzel kapcsolatos előkészületekre, pletykák szintjén hónapok óta kering, hogy a cupertinóiak a Gemini-vel nyomuló Google-t és a ChatGPT mögött álló OpenAI-t is megkörnyékezték egy lehetséges partnerséggel, melynek keretében AI-funkciók garmadája érkezhet az iOS 18 operációs rendszerbe.

A Bloomberg szerzője, Mark Gurman néhány hete még feltételes módban arról írt, hogy az almás cég végül az OpenAI-jal köthet szerződést, most pedig két újabb jelentés arról árulkodik, hogy tényleg így alakult a forgatókönyv, aggodalmakat szülve a Microsoft főhadiszállásán.

Hirdetés

Az egyik beszámoló úgyszintén Gurmantól származik, aki a napokban publikált hírlevelében már tényként kezeli, hogy habár egy bizonyos pontig az Apple és a Google közel álltak az üzletkötéshez, végül az OpenAI lesz a cupertinóiak partnere, ezt pedig a június 10-én esedékes WWDC fejlesztői konferencián jelentik majd be, ahol Sam Altman, a 2016-ban alapított startup vezérigazgatója is felbukkan majd.

Az értesülést egészíti ki a The Information valamivel később megjelent cikke, amely az Apple és az OpenAI összefogásának hátterét járja körül. A beszámoló alapján a két vállalat képviselői már tavaly nyáron leültek egymással tárgyalni, a ChatGPT fejlesztője pedig hozzáférést biztosított a cupertinóiaknak az alkalmazásprogramozási felületéhez (API). Az almás cég emberei ennek segítségével összekapcsolták a Sirit a szöveggenerátorral, amely így komplexebb kérdéseket is képes lett megválaszolni, vagy akár chatbotként is használható.

Ez végül meggyőzte az Apple-t, az összefogás viszont állítólag komoly aggodalmakat szült a Microsoftnál, amely korábban több mint 10 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, és tavaly év végén az igazgatótanácsba is sikerült beültetnie egy saját felügyelő tagot. A The Information forrásai szerint a redmondiakat leginkább az zavarja, hogy a Copilot márkanév alatt futtatott saját AI-szolgáltatásaik is az OpenAI megoldásaira épülnek, így a technológiát megkaparintva az Apple a közvetlen konkurensükké léphet elő.

A Microsoft vezére, Satya Nadella állítólag személyesen találkozott Sam Altmannel, hangot adva az aggályainak, köztük annak, hogy az Apple oldalán jelentkező kereslet leterhelheti a mesterséges intelligenciát kiszolgáló szervereket. A redmondiak most állítólag részesedést is követelnek az OpenAI jövőbeli nyereségéből, cserébe a nagyjából 13 milliárd dollárra rúgó korábbi befektetésükért. Egy megegyezés esetén a Microsoft végül még többet is kereshet azzal, hogy az Apple is felszáll az AI-vonatra.

A felhasználóknak persze elsősorban az az érdekes, hogy mit tudhat majd a generatív technológiával felturbózott iOS 18, melynek kapcsán a fejlettebb Siri-keresés mellett például AI-fotószerkesztésről,  az értesítések összefoglalásáról,  a hangfelvételek szöveges átírásáról és a felhasználók által megalkotható egyedi emojikról is csiripeltek már a madarak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.