Hirdetés

Az Instagram illegálisan gyűjtött biometrikus adatokat a felhasználóiról



|

Már be is perelték a Facebookot, amiért engedély nélkül mentett adatokat.

Hirdetés

Újabb per indult a Facebook ellen. A vád azt állítja, hogy az óriás illegálisan gyűjtötte be 100 millió Instagram-felhasználói biometrikus adatait, a tudtuk vagy hozzájárulásuk nélkül. A Bloomberg tudomása szerint a Facebook fotómegjelölő eszköze kapcsán, hasonló indokból kirobbant per során már felajánlott 650 millió dollárt a cég, és jelen helyzetben is elképzelhető egy hasonló megállapodás. 

Hirdetés

A mostani pert Kaliforniában indították a Facebook ellen, a helyi törvények alapján a biometrikus adatok illetéktelen gyűjtése tiltott tevékenység, és ennek megszegése miatt akár esetenként 1000 dolláros bírság megfizetésére is kötelezhetik a vétkes feleket. A vád szerint a Facebook erről a gyakorlatáról csak 2020 eleje felé kezdte értesíteni az Instagram felhasználóit. 

A fentebb említett ügyben a Facebook 550 millió dolláros megállapodási ajánlatot tett, amit a bíró a túl alacsony értéke miatt visszautasított. A 650 millió dollárt már mindkét fél elfogadta, de a hatóság nem bólintott rá: az érintett felhasználók így 200-400 dollárt kaphatnának. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.