Hirdetés

Az Nvidia videokártyáival készít 3D-s térképet az univerzumról egy új szuperszámítógép



|

A több mint 6000 GPU-val működő masinára bizony elég komoly feladat vár.

Hirdetés

A Kaliforniában található National Energy Research Scientific Computer Center ad otthont annak a bivalyerős szuperszámítógépnek, ami nevét a híres asztrofizikus Saul Perlmutter után kapta. A Perlmutter egyik feladata az lesz, hogy összerakja az eddigi legambiciózusabb, 3D-s térképet a világegyetemről, ehhez az erőt próbáló vállalkozáshoz pedig több mint 6000 Nvidia A100 Tensor Core GPU áll a rendelkezésére.

Hirdetés

Jelenleg a Perlmutter közel 4 exaFLOPS teljesítményre képes, ha mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkáról van szó, de a tervek szerint ezt még fejlesztik, ugyanis a későbbiekben kap még egy adag GPU-t a masina. Ha egyszer teljesen elkészül a rendszer, akkor várhatóan azonnal be is kerülhet a legjobb 5 szuperszámítógép közé, ami bizony elég nagy szó.

Az Nvidia közlése szerint 7000-nél is több kutató dolgozhat majd a szuperszámítógéppel, ami nagy segítséget nyújthat az asztrofizika és a klímatudomány előrelendítésében. A Perlmutternek köszönhetően várhatóan lecsökken majd a bizonyos munkákhoz szükséges idő is, ami azt jelenti, hogy amíg korábbi gépek esetében hetek vagy hónapok kellettek egy feladat elvégzéséhez, azt a jövőben akár már néhány nap alatt meg lehet majd csinálni.

A világegyetem térképe egyébként sokat segíthet a tudósoknak a Saul Perlmutter által felfedezett sötét energia megértésében, de más feladata is lesz a szuperszámítógépnek. A masinában lévő GPU-knak hála például szimulálni lehet majd az atomok közötti interakciókat, tehát jelenleg úgy tűnik, hogy a gépezet komoly áttöréseket hozhat a későbbiekben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.