Hirdetés

Az OpenAI szerint úgy cseveghetünk majd a mesterséges intelligenciával, mint egy emberrel



|

A ChatGPT fejlesztője rendkívül optimista az AI modellek jövőjét illetően.

Hirdetés

Ha valaki kíváncsi rá, hol tart ma a mesterséges intelligencia, érdemes az OpenAI fejlesztéseit figyelemmel követnie, hiszen a ChatGPT és a DALL-E képgenerátor megalkotója a terület egyik úttörőjének számít. A 2022 novemberi rajtja óta a népszerű AI chatbot számos változáson esett át, így az aktuális, GPT-4 Turbo nagy nyelvi modell segítségével már jobban megérti a kérdéseket és több adatból állítja össze a válaszokat, miközben a hangalapú kommunikáció vagy a képek felismerése sem okoz gondot számára.

A fejlesztőcég szerint ugyanakkor amit most látunk, még mindig csak az út eleje, ami később visszanézve egyenesen nevetségesként fog hatni.

Hirdetés

Néhány napja az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman jelentette ki egy vállalkozói rendezvényen, hogy a GPT-4 nyelvi modell a "leghülyébb modell", amit valaha használnunk kell, azóta pedig az operatív igazgató Brad Lightcap is hozzátette a magáét a Milken Institute által szervezett konferencián. A vezető itt úgy nyilatkozott, hogy egy év múlva visszatekintve a ma használt AI rendszerek "nevetségesen rossznak" fognak tűnni.

Lightcap emellett arra is kitért, hogy a ChatGPT jelenlegi formája, amelyben némi várakozás után válaszokat kapunk a bepötyögött kérdéseinkre, nem azonos azzal, ahogyan hosszú távon használni fogjuk a szolgáltatást. Továbbá szerinte a későbbiek során a mesterséges intelligenciás modellek alkalmasak lesznek komplexebb munkák elvégzésére is, és szorosabban együttműködnek majd a felhasználókkal, mintha csak egy remek kollégánk lenne, aki bármilyen feladatban képes segíteni.

Ennél is távolabbra, 10 éves távlatba tekintve pedig Lightcap egyenesen azt jósolja, hogy az AI-nak köszönhetően úgy beszélgethetünk majd a számítógépekkel, mint egy baráttal, vagy valakivel, akivel együtt dolgozunk egy projekten, és még azt sem zárja ki, hogy az AI a humorba is beletanul. Ami az utóbbit illeti, Elon Musk és az általa alapított xAI is hasonlóval próbálkozik az X (korábban Twitter) előfizetős felhasználóinak elérhető, de nyílt forráskódúvá tett Grok chatbottal.

Annyi bizonyos, hogy a technológiai mai fejlődési iramából kiindulva nem feltétlenül légből kapottak az OpenAI magabiztos elképzelései, a kérdés már csak az, hogy sikerül-e fenntartani a tempót. A jövőbe vezető első lépés mindenesetre a GPT-5 nyelvi modell kiadása lehet, ami a Business Insider márciusi jelentése alapján már a nyár során befuthat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.