Hirdetés

Az Y2K-hoz hasonló hiba repített vissza 2002-be több számítógépet



|

Csak három nappal a hibát aktiváló dátum előtt jött a figyelmeztetés, hogy bizonyos számítógépek rendszerórája súlyos tévedést mutathat.

Hirdetés

Az ezredforduló egyik, a popkultúráig is eljutó IT-s érdekessége volt, amikor szakemberek ráébredtek, hogy a számítógépek csupán az utolsó két számjegy segítségével tartják számon, milyen év van, ez pedig 2000-ben gondokat okozhat. Az Y2K bug néven közismertté vált problémát a legtöbb számítógépen kemény munkával sikerült időben kijavítani, de ez nem jelenti, hogy időről időre nem bukkan fel egy hasonló programhiba, mint ahogy most, amikor a GPS-alapú időkövetéssel akadtak problémák.

Hirdetés

Csütörtökön, október 21-én adott ki egy figyelmeztetést a CISA, az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastrukturális Biztonsági Ügynöksége, hogy mindössze három nap múlva, 2021. október 24-én gondok lehetnek bizonyos számítógépekkel. A bug főleg szervereket, ipari számítógépeket, és infrastruktúra üzemeltetésére használt gépeket érintett, a közös pont pedig az volt az érintett eszközöknél, hogy a a GPS Daemon, vagy röviden GPSD protokollt használták az idő követésére. Ez a rendszer úgy állapítja meg az aktuális dátumot, hogy a GPS rendszerből lekér egy értéket, ami azt jelöli, hány hét telt el a kijelölt kezdődátum óta, ezt pedig egy tízbites kódként küldi el a kiszolgáló minden kliensnek.

Ez a bizonyos tízbites kód viszont csak ezerhuszomnháromig tudott elszámolni, tehát az ezerhuszonnegyedik héten újraindult az érték számontartása. Ezt a fordulópontot pedig ma értük el, ami miatt számos, a GPSD régebbi szabványát használó számítógép azt gondolta, hogy a mostaninál 1024 héttel korábban járunk, azaz 2002. március 10-én. A bug egészen 2021 januárjáig jelen volt a GPSD protokollal ellátott eszközökön, ezért a hibáról szóló figyelmeztetést kiadó ügynökség azt javasolta, mindenki ellenőrizze, hogy az időmérés ezen módját használó számítógépeiket ellenőrizzék, hogy legalább a 3.23-as verzió, vagy újabb fusson rajtuk, ugyanis ebben javították a dátumokra vonatkozó hibát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.