Hirdetés

Bedurvul a Disney+: retteghetnek a jelszómegosztók, áremelés jön és Európába is megérkeznek a reklámok



|

Minden eszközt bevet a szórakoztatóipari óriás, hogy ismét nyereségessé tegye streamingszolgáltatását.

Hirdetés

Kidurranóban van a Disney hatalmasra fújt, Marvel-, Star Wars- és Pixar-logókkal díszített lufija. Miközben egymás után buknak a Mickey egeres médiavállalat filmjei a mozikban, a nagy reményekkel indult és lendületesen növekedett streamingplatformja, a Disney+ is akkora hullámvölgybe került, aminek egyelőre nem látszik az alja. Bőven lesz tehát dolga a The Walt Disney Company élére tavaly novemberben visszatért, eredetileg két évre szóló szerződését 2026-ig meghosszabbító Bob Igernek.

A régi-új ügyvezető a válságkezelést azzal kezdte, hogy idén májusban, öt hónappal a legutóbbi áremelés után belengette a Disney+ és a Hulu havidíjának újabb drágulását, továbbá spórolás céljából nekilátott a saját gyártású tartalmak eltávolításának.

Hirdetés

Az említett áremelésre október 12-étől kerül sor, és ismételten az Egyesült Államokban, a reklámmentes Disney+ Premium 10,99 dollárról 13 dollárra drágul, miközben a Huluért 3 dollárral kell majd többet fizetni, 17,99 dollárt havonta. A Disney ezzel láthatóan arra ösztönzi az előfizetőket, hogy válasszák inkább a szeptember 6-ától elérhető kombinált csomagot (Disney+ Premium Huluval kiegészítve) havonta 19,99 dollárért. A reklámokkal megtámogatott opciók havidíja eközben változatlanul 7,99 (Disney+) és 9,99 (Hulu) dollár marad.

Kiderült továbbá , hogy az imént említett, reklámokkal súlyosbított Disney+ megkezdi nemzetközi térhódítását: november 1-jétől a kanadai (7,99 dollár), a brit (4,99 font), a francia, a német, a svájci, az olasz, a spanol, a norvég, a svéd és a dán (5,99 euró) előfizetők is élhetnek ezzel az ajánlattal. Cserébe viszont az imént felsorolt piacokon decemberben drágulni fog a reklámmentes csomag havidíja. Ebből logikusan az következik, hogy Magyarországon is csak addig marad érvényben a jelenlegi díjszabás (2490 forint egy hónapra és 24900 forint egy évre), amíg nem jelenik meg választható opcióként az olcsóbb, de cserébe reklámokat is tartalmazó opció.

De ezzel még távolról sincs vége, Bob Iger a tartalomgyártást és a vállalat struktúráját is megváltoztatná. A CNBC-nek még júliusban adott interjúja alapján visszavágná a Marvel és Star Wars produkciók költségvetését, valamint eladásra kínálhatja a Disney számos, nem esszenciálisnak gondolt kábelcsatornáját, úgymint az ABC-t, az FX-et és a National Geographicot. Úgy véli, hogy a következő öt évben a filmstúdiók, a vidámparkok és a streaming lesznek meghatározóak értékteremtés szempontjából.

Eiger elkötelezte magát amellett, hogy sikerre vigye a Disney+, ezért a profitmaximalizálás jegyében követni kívánja a Netflix által kitaposott utat. 2024 folyamán lépnek majd életbe azok az intézkedések, amelyek a jelszó-, illetve fiókmegosztást hivatottak visszaszorítani. Első lépésként még az év vége előtt frissítik a felhasználási feltételeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.