Hirdetés

Biztonságosabb gyári jelszavak használatára kötelezi az EU a routerek és más okoseszközök gyártóit



|

Akit azon kapnak, hogy "admin-admin" párossal engedi be a felhasználókat a beállításokhoz, büntetésre számíthat.

Hirdetés

A legtöbb gyártó már figyel arra, hogy a routerek gyári jelszavát elég bonyolultra állítsa, vagy legalábbis bonyolultabbra az "12345678"-nál és a "password"-nél, ugyanakkor a beállítások elérésénél nem járnak el elég körültekintően. Az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió is tenni kíván ez ellen, természetesen két külön intézkedéssel, amik mégis egészen hasonlóak egymáshoz.

The Report beszámolója szerint a könnyen kitalálható felhasználónevek és jelszavak használata tilos lesz az Egyesült Királyság területén forgalomba hozott készülékek esetében, továbbá kötelezik a gyártókat arra, hogy nyíltan tájékoztassák a fogyasztókat, meddig tervezik biztonsági frissítések kiadását. Ugyancsak kötelező lesz a hibák közvetlen jelentésére szolgáló elérhetőségeket feltüntetni, különben akár 10 millió fontot vagy a globális bevétel 4%-át is ki kell fizetniük büntetésként.

Hirdetés

Az EU hasonló intézkedése, a kiberreziliencia-törvény (CRA) várhatóan valamikor az idei év folyamán lép majd érvényre, és "a bébimonitoroktól az intelligens órákig" minden digitális komponenst tartalmazó készülékre vonatkozik, ezek gyártóinak 36 hónapon belül alkalmazniuk kell a szabályokat.

A kiberrezilienciáról szóló törvény a következőket biztosítja a hivatalos információk szerint

  • harmonizált szabályok a digitális komponenst tartalmazó termékek vagy szoftverek forgalomba hozatalakor;
  • az ilyen termékek tervezését, tervezését, fejlesztését és karbantartását szabályozó kiberbiztonsági követelmények kerete, az értéklánc minden szakaszában teljesítendő kötelezettségekkel;
  • az ilyen termékek teljes életciklusára vonatkozó gondoskodási kötelezettség biztosítására vonatkozó kötelezettség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.