Hirdetés

Boomerezés helyett lehet így is: a fiatalok vezetik be az idősebbeket a digitális világba



|

Ingyenes oktatási program segít, hogy az idősödő generációk se éljenek digitális nomádként.

Hirdetés

A PCW hasábjain talán felesleges magyaráznunk, mennyire átszövik és megkönnyítik az életünket a digitális szolgáltatások, ami fontossá teszi, hogy senki se maradjon ki ezekből, hiszen a vonatkozó készségek birtokában nemcsak az ügyintézés és a tájékozódás, de például a kapcsolattartás és a szórakozás terén is lehetőségek széles tárháza nyílik meg az ember előtt.

A Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral összefogva épp ezért indította útjára a Netrevalók programot, melynek keretében az idősebbek költséges és körülményes tanfolyamok nélkül, önkéntes fiataloktól tanulhatják meg a digitális eszközök használatát.

A Központi Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint a 70 év felettiek 26%-a egyáltalán nem használ mobiltelefont, miközben okostelefonnal is csak az egynegyedük rendelkezik, 63%-uk pedig még SMS-t sem küld a mobiljáról. Ez jóval rosszabb arány, mint a 60-70 közöttiek esetében, akiknek a 77%-a okostelefont használ, 68%-uk pedig rendszeresen meg is fordul az interneten.

Hirdetés

A Netrevalók-kezdeményezés azonban segíthet ezen, a program ernyője alatt ugyanis önkéntes diákok Budapest 24 kijelölt könyvtárában, minden hónap második szerdáján térítésmentesen fogadják a digitális készségek iránt érdeklődő idősebbeket. Az ifjú segítők személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján magyarázzák el az aktív eszköz- és internethasználattal, valamint a hasznos digitális megoldásokkal kapcsolatos tudnivalókat.

A foglalkozások során olyan témákat érintenek, mint a közösségi média használata, az e-könyvek, az internetbiztonság, az online kapcsolattartás és az ügyintézés, valamint a szórakozás, a hobbi, a közlekedés, az utazástervezés, a képszerkesztés, a digitális fotózás, az egészség és a sport is szóba kerül. Az időseket érdeklő területeket a fiatalokkal közösen fedezik fel az interneten, azokkal az okoseszközökkel, amelyeket az idősek is már gyakran a zsebükben hordanak, de még nem minden lehetőségüket ismerik.

Akit érdekel, hogyan is zajlik egy ilyen rendhagyó tanóra, annak a WMN riportját ajánljuk, amely testközelből mutatja be az október óta futó Netrevalók-programot. A képzésekre való jelentkezés ezen a weboldalon érhető el a segítőknek és a jövendőbeli öregdiákoknak egyaránt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.