A Drunken Monkey ("Részeg majom") hipotézist 2014-ben Robert Dudley, a Kaliforniai Egyetem, Berkeley biológusa vetette fel, amely szerint az emberek alkoholfogyasztás iránti vonzalma akár 18 millió évre is visszanyúlhat, a nagyobb főemlősök megjelenéséig. Akkoriban sok tudós szkeptikus volt, mert úgy vélték, a csimpánzok és más főemlősök nem fogyasztanak erjedt gyümölcsöket.
Az elmúlt évek megfigyelései azonban azt mutatják, hogy a csimpánzok rendszeresen fogyasztanak alkoholtartalmú gyümölcsöket. Dudley legújabb kutatásában, amely a Science Advances folyóiratban jelent meg, a csimpánzok által kedvelt gyümölcsök etanol-tartalmát mérték Elefántcsontparton és Ugandában. Az eredmények szerint a csimpánzok naponta átlagosan 14 gramm alkoholt fogyasztanak - ez egy amerikai standard italnak felel meg, testtömegükre számítva pedig közel két italnyi mennyiség jön ki.
Korábban megfigyelték, hogy a vadon élő csimpánzok megosztották az erjedt afrikai kenyérgyümölcsöt, a rágcsálók kifejezetten a érettebb, alkoholosabb gyümölcsöket részesítették előnyben. A mérések szerint az érett gyümölcsök alkoholtartalma 0,61% ABV volt, ami alacsonyabb, mint az emberi italoké, de mivel a csimpánzok étrendjének 60-80%-át a gyümölcs adja, a napi etanolfogyasztás így is jelentős lehet.
A csimpánzok evolúciós előny szempontjából nem részegednek el, a közös afrikai ősökben azonban már létezett egy molekuláris mechanizmus, amely fokozza az alkohol metabolizálását. A kutatás során a gyümölcsmintákat légmentesen záró edényekben szállították vissza a bázisra, majd mobil légtérfokozóval, hordozható gázkromatográffal és kémiai tesztekkel mérték az etanoltartalmat.
A tanulmány megerősíti Dudley elképzelését: az emberek elődeit is folyamatosan érhette élelmiszer-alapú alkohol, ami evolúciós úton hozzájárulhatott a mai emberi alkoholfogyasztási hajlam kialakulásához. A következő lépésben a kutatók a csimpánzok vizeletmintáit fogják vizsgálni, hogy pontosabban felmérjék a napi alkoholfogyasztást, hasonlóan a 2022-es pókmajmok vizsgálatához.