Hirdetés

Dancsó Péter és további öt influenszer ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal



|

Keményen odacsaphat a GVH a véleményvezéreknek a szabálysértő reklámozási gyakorlataik miatt.

Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2023 novemberében hajtott végre átfogó online ellenőrzést (úgynevezett sweepet), melynek keretein belül az influenszerek reklámozási gyakorlatit vizsgálta. A nemzeti versenyhatóság egészen pontosan 28 influenszert vett górcső alá, és tekintette át legnépszerűbb közösségi oldalaikat - YouTube, Facebook és Tiktok felületeiket.

A gyakorlat során a GVH feltárta, hogy a vizsgált influenszerek mindössze 20 százaléka tartja be a reklámjelleg feltüntetésére előírt szabályokat, míg a véleményvezérek több mint fele, egészen pontosan 54 százaléka, általában igen, de nem mindig jelzi a promóciós tartalmak megjelenésének tényét. A legrosszabb színben persze azok tűnnek fel (az influenszerek mintegy negyede), akik soha, vagy csak elvétve adnak tájékoztatást a tartalmaikban előforduló reklámokról.

Hirdetés

Az előzetes elemzések alapján, a valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatok miatt, a GVH hat influenszer - Dancsó Péter (Videómánia), Forstner Csenge, Fördős Zoltán (Fördős Zé), Halmi Bence, Kása Roland (Rolix) és Strenner Antal (Whisper Ton) ellen indított versenyfelügyeleti eljárásokat.

A GVH úgy találta, hogy a vállalatok az influenszerek közösségi oldalain megjelenő egyes termékeket, szolgáltatásokat vagy márkákat népszerűsítő tartalmakért cserébe valamilyen ellenszolgáltatást nyújthattak az ügynökségként eljáró vállalkozásnak, illetve az influenszereknek. A nemzeti versenyhatóság azt kifogásolta, hogy ennek ténye nem vált egyértelművé a fogyasztó számára az előállított tartalomból.

Az "érdek-elvű" felelősség révén az influenszerek mellett több vállalkozás ellen is eljárást indított a GVH - főként reklámügynökségek, megrendelők, illetve hirdetők érintettek - akik közreműködőkként azonosíthatók a megkérdőjelezhető reklámozási gyakorlatok tekintetében.

Fontos hozzátenni, hogy a szóban forgó személyek és vállalatok jogsértésének ténye egyelőre nem kimondott. Az eljárás a tények és a felelősség kivizsgálására, annak tisztázására, illetve a jogsértés tényének megállapítására helyezi a hangsúlyt. Az ügymenet lefolyására három hónap áll rendelkezésre, ami megfelelően indokolt esetben legfeljebb két hónappal hosszabbítható - vélhetően ezt követően tudunk majd meg többet az esetről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.