Hirdetés

Egészen meglepő, hogy melyik a legkönnyebben javítható okostelefon



|

A győztes modell esetében fél órát sem vesz igénybe egy átlagos otthoni javítás.

Hirdetés

Az okostelefon-tulajdonosok többségének manapság aligha jutna eszébe, hogy maga javítsa meg az elromlott készülékét, a Right to Repair mozgalom viszont hosszú évek óta küzd azért, hogy a gyártók felhasználóbarátabb műszaki megoldásokkal könnyítsék meg az emberek dolgát,

Az utóbbi években pedig a politika is felfigyelt a témára, így nem csak az USA-ban kapott támogatást a törekvés, hanem az Európai Unióban is, ahol egyenesen köteleznék a cégeket a cserealkatrészek 5 éven át való biztosítására. A gyártók látszólag észlelték a széljárás megfordulását, és szép sorban olyan szereplők indítottak otthoni javítási programokat, mint az Apple, a Samsung és a Google.

Hirdetés

A The Electronics Hub munkatársai egy nagyszabású kutatással jártak utána, hogy miként áll most a mobilok javíthatósága a gyakorlatban, összesen 228 modellt vizsgálva meg. A cél az volt, hogy megtalálják a legkönnyebben és a legnehezebben szerelhető készülékeket, ehhez pedig a javítási segédanyagokban utazó iFixit leírásait vették alapul.

Így született meg az alábbi toplista, amelyből kiderül, hogy a legkönnyebben javítható okostelefon egy kifejezetten szürke szereplő, a középkategóriás Motorola Moto G7 2019-ből, amelynél mindössze 20 percet vesz igénybe egy átlagos szerelés. A második a szintén 2019-es Samsung Galaxy A40 32,6 perccel, a harmadik pedig a tavaly piacra dobott Galaxy S22 Ultra 48,1 perccel.

Sokak számára meglepő lehet, hogy a Right to Repair mozgalom mumusa, a hivatalos szervizek preferálása miatt gyakran ekézett Apple kimondottan sikeresen szerepel, a 10-ből ugyanis 4 helyre is egy iPhone futott be. A bütykölés legnagyobb barátjának az átlag 63,2 perc alatt javítható iPhone 11 Pro Max bizonyult 2019-ből, ami a negyedik helyre volt elég, ezen túl pedig az ötödik (iPhone 13), a nyolcadik (iPhone 14) és a tizedik (iPhone 12) helyen is találunk egy almás mobilt.

Ami pedig a legpocsékabb javíthatósággal megátkozott készülékeket illeti, a "fődíjat" itt 60,3 perces javításokkal a Google Pixel 7 viszi, szorosan nyomában a Samsung Galaxy Note 10-zel (58,4 perc) és a harmadik generációs iPhone SE-vel (55,6 perc). Fontos megjegyezni, hogy a rangsorolásnál az Electronics Hub a "nehéznek" minősített szerelési műveletek arányát is figyelembe vette, ami a 10 leggyengébben szereplő modell esetében kivétel nélkül 100%-os volt, míg a Top 10-ben 20-50% közötti értékek jellemzők.

A felmérés teljes összefoglalója ide kattintva olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.