Hirdetés

Egy cég légballonnal vinne turistákat az űrbe



|

A Space Perspective megmutatta, hogy milyen pazar körülmények várják a Spaceship Neptune utasait.

Hirdetés

Míg a világűr meghódítását sokáig kizárólag tudományos és katonai célok motiválták, egy idő után a potenciális kereskedelmi előnyök is előtérbe kerültek, köztük az egyik leginkább jövedelmezőnek ígérkező szektorként az űrturizmus. És ahogy nő a vállalkozó kedvű cégek száma, valamint bővül a szolgáltatások köre, úgy válik egyre inkább megfizethetővé, ha az ember magasabbra szeretne jutni annál, amit egy tengerentúli utasszállító járat fedélzetén elérhet.

Míg Dennis Tito 2001-ben mintegy 20 millió dollárt fizetett azért, hogy egy nyolcnapos út keretében felkeresse a Nemzetközi Űrállomást, a Virgin Galactic már rongyos 450 ezer dollárért elviszi utasait az űrnek a NASA által elismert határáig, amit praktikus okok miatt a 100 kilométeres magasságban húzódó, nemzetközileg is elismert Kármán-vonal alatt jelöltek ki. De van egy újabb szereplő, amely még ennél is kevesebbet fog kérni.

Hirdetés

A Space Perspective már 125 ezer dollárral is beéri fejenként, de azért tud alákínálni a SpaceX-hez és a Blue Originhez képest is olcsó Virgin Galacticnek (az előbbiek földi indítású rakétát, az utóbbi repülőgépről indított űrrepülőt használ), mert óriási légballonhoz rögzített kabinnal fogja feljuttatni utasait a sztratoszféráig, azaz megközelítőleg 30 kilométeres magasságig. Mindehhez megújuló forrásból származó hidrogént használnak hélium helyett, mert a karbonsemlegesség is szerepel a cég törekvései között.

Az oda- és visszaúttal együtt hatórásra tervezett út során varázslatos körpanorámában gyönyörködhetnek az utasok, kiknek kényelmét bár és mosdó is szolgálja. A Spaceship Neptune névre keresztelt, légballonos kapszulának egyelőre csak a látványterveinek mutatta be a Space Perspective, amely azt reméli, hogy az első kereskedelmi repülésekre már 2024-ben sor kerülhet. Eddig 600-an szerepelnek a várólistán, ennyien fizették be az 1000 dolláros, visszatéríthető előleget. Mivel az első, még személyzet nélküli repülés eredményes volt tavaly, jó esély van rá, hogy nem kell majd visszakérniük az összeget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.