Hirdetés

Egy dologban eddig magasan vertük Amerikát, de ennek most vége



|

Magyarországon eddig jóval gyorsabb volt az internet sebessége, de nem mi gyengültünk, hanem Amerikában történt hatalmas lépés előre.

Hirdetés

Hazánk általában egész jól szokott szerepelni a széles sávú internetes lefedettségével és az elérhető hálózat teljesítményével foglalkozó felméréseken, a Visual Capitalist 2021-es összeállítása szerint például akkoriban a világranglista 10. helyét foglaltuk el a 104,1 Mbps-os átlag letöltési sebességünkkel.

A rendelkezésre álló csomagok persze erősen függenek az ember lakóhelyétől, ami nagy különbségeknek ágyazhat meg, egy olyan hatalmas országban, mint az Egyesült Államok pedig ez fokozottan igaz. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) ezért egy úgynevezett referenciaértéket határoz meg annak kapcsán, hogy mit tekint széles sávú internetnek, ez a mérőszám pedig most nagyot lépett felfelé.

A 90 éves múltra visszatekintő hatóság nemrég közleményben tudatta, hogy immáron a 100 Mbps-os letöltési és 20 Mbps-os feltöltési sebességet tekinti a széles sávú netkapcsolat új szabványának, ami négyszeres emelésnek számít az eddigi, 25/3 Mbps-os referenciaértékhez képest. Ezt még 2015-ben léptette életbe az FCC, vagyis a testület 9 év után módosította az előírást.

Hirdetés

Az új irányadó értéket a különféle állami programokban rögzített szabványok, a felhasználói szokások és az internetszolgáltatók által forgalmazott csomagok alapján határozta meg a hatóság. A 100 Mbps-os letöltési teljesítmény a sűrűbben lakott helyeken az USA-ban is könnyen elérhetőnek számít, a félreesőbb régiókban viszont előfordulhat, hogy extra szolgáltatásként felárat számolnak fel érte, aminek a referenciasebesség felemelése hivatott elejét venni.

A lépés várható volt, hiszen nagyot változott a világ a széles sávú internet teljesítményének legutóbbi központi definiálása óta, elég csak a streaming szolgáltatások elterjedésére vagy arra gondolni, mennyivel többen nézhetnek manapság 4K-s felbontású online videókat, mint akkor, amikor egy ilyen televízió még többé-kevésbé luxusnak számított.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.