Hirdetés

Egy ideig megint nem az Apple volt a világ legértékesebb cége



|

A korábbi listavezető visszaelőzte az Apple-t, de nem tartott sokáig a régi-új felállás.

Hirdetés

A cégek piaci kapitalizációja, vagyis a forgalomban lévő részvényeik értéke univerzálisan elfogadott mércének számít az egymástól merőben eltérő tevékenységi körökben nyomuló vállalatok erőviszonyainak összehasonlítására. Az Apple még 2020-ban előzte meg szaúd-arábiai Saudi Aramco olajtársaságot a FactSet toplistáján, s ezzel a világ legértékesebb cégének számított, ám tegnap ismét az arab óriás került az első helyre.

Az utóbbi időben jól megfigyelhető, hogy a világgazdaság bizonytalanságaira és a szárnyaló olajárakra reagálva a befektetők ismét lelkesedni kezdtek a folyékony arany iránt, többek között az olyan tech vállalatok kárára, mint amilyen az Apple is. A cupertinóiak részvényei szerdán 5,2%-ot zuhantak, s ezzel 2370 milliárd dollárra csökkent az almás cég piaci kapitalizációja, így a 2430 millió dollárra értékelt Saudi Aramco került az első helyre.

Hirdetés

Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, cikkünk írásakor ugyanis már ismét az Apple áll az élen a FactSet toplistáján. Az újabb helycsere viszont nem a Tim Cook-vezette vállalat megerősödésének, hanem az olajcég 3%-os zuhanásának köszönhető.

A teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy a Saudi Aramco részvényeinek csak a töredékével kereskednek nyilvánosan: a 2019-ben tőzsdére lépett vállalat mindössze a papírjai 1,5%-át dobta piacra, míg az Apple esetében ez az arány több mint 84%. Könnyen kiszámítható hát, hogy egész máshogy alakulnának az erőviszonyok, ha az arab olajvállalat növelné az adható-vehető részvényei mennyiségét.

A következő hetekben és hónapokban ráadásul jó esély van rá, hogy az Apple ismét visszaszorul a második helyre, az orosz olajra kivetni készült európai embargó ugyanis könnyen meglódíthatja a Saudi Aramco részvényeit. Ha az eddigi trendet figyeljük, az arab vállalat papírjai az idén 30%-hoz közelítő erősödést produkáltak, míg az almás részvények értéke 20%-kal csökkent a a január 4-i csúcs óta.

A tech cégek körüli befektetői bizalmatlanságot több tényező okozza: egyrészt az elszabadult inflációra és a gazdasági gondokra reagáló fogyasztók visszafoghatják a vásárlásaikat, másrészt a chiphiány és a Kínában továbbra is egész városnegyedeket karanténba kényszerítő koronavírus is rontja a piac kilátásait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.