Hirdetés

Ekkor láthatók hazánkban ismét az aurora borealis pazar fényei



|

A közeljövőben valószínűleg ismét megcsodálhatjuk a jelenséget egy újabb napkitörésnek köszönhetően.

Hirdetés

Sarki fény akkor figyelhető meg, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy a töltött részecskék behatolnak a felső légkörbe a Föld tömegvonzásának hatására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjednek, aminek hatására különböző színű fényt bocsátanak ki.

A fényjelenség jellemzően késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg időszakosan. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején azonban megváltozik a magnetoszféra szerkezete, és ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető.

Ez történt néhány hete, május 11-én is, és a nappal kapcsolatos extrém történések miatt várhatóan heteken belül ismét látható lesz. Az, hogy biztosan ismét megfigyelhetjük-e hazánkból az égi csodát, majd csak az esemény felé közeledve fog tényleg kiderülni.

Hirdetés

A "ráadásnak" az az oka, hogy a két hete felénk gázokat küldő napfolthalmaz nagyjából két héten belül ismét visszafordul majd felénk. Szakértők szerint ez idő alatt még rendelkezni fog az új napkitörés annyi energiával, és lesz annyira összetett, hogy további robbanásokat okozva ismét nagyban befolyásolja a bolygó mágneses mezejét, ami tulajdonképpen az északi fény generálója.

A Nap működését a tudomány világában 11 éves ciklusokra osztják, melynek aktuális zenitjéhez közeledik most naprendszerünk központi égiteste Krista Hammond, a brit Met Office űridőjárás-előrejelzője szerint. Ennek a maximumnak a közelében a legerősebb a Nap aktivitása.

Az aktuális ciklus intenzitását a napfoltok száma alapján szokták megbecsülni, ám ez alapján még nem lehet megállapítani, hogy az adott vihar milyen erős lesz, mire eléri a Földet. Annyi bizonyos, hogy a május eleji esemény a legnagyobb volt az elmúlt két évtized során.

Elon Musk jelezte, hogy a május 11-ei esemény nyomás alá helyezte a Starlink műholdjait, amit az Európai Űrügynökség (ESA) szóvivője szintén megerősített. Az ügynökség jelezte, hogy a GPS-eszközökre támaszkodó műholdak szintén hibát jeleznek a fellépő sugárzás miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.