Hirdetés

Elhunyt a világ leghíresebb mémkutyája



|

A doge-mém arca már 18 éves volt, emlékét még egy szobor is őrizni fogja.

Hirdetés

Az online mémkultúra ugyan még az utcai divatnál is gyorsabban változik, de ennek a szcénának is megvannak a maga állócsillagai, amelyek még hosszú évekig nem fognak kikopni a köztudatból, jöjjenek bármilyen új, mulandó trendek is. Az egyik ilyen a japán siba inu kutyafajtára épülő doge mém, melynek ugyan több formája is létezik, de a leghíresebb kétségkívül a Dogecoin kriptovaluta logóját is inspiráló Kabosuhoz köthető.

Kabosu egy befogadott kutya volt, akit egy 2010-ben készült fotósorozat tett híressé, azóta pedig számtalan mémet inspirált és még valószínűleg fog is, az internet kedvenc négylábúja azonban most sajnos eltávozott az élők sorából.

Hirdetés

A 18 évet megélt Kabosu halálhírét maga a gazdája, Atsuko Sato közölte az X felületén. A japán nyelvű poszt alapján mindenki doge-ja a reggeli órákban, békésen szenderült jobblétre, miközben a gazdija simogatta.

Kabosu több mint félmillió követővel rendelkező Instagram-oldaláról kiderül, hogy Sato május 26-án egy búcsúeseményt is szervez a kutyának, amire Narita városában kerül sor. A négylábú rajongói azonban eddig sem csak az interneten voltak aktívak: egy adománygyűjtést követően tavaly novemberben még egy szobrot is emeltek a kedvencüknek, ami a mém alapjául szolgáló képet örökítette meg.

Kabosu fotója egyébként csak évekkel az elkészülte után, 2012-2013 környékén kapott szárnyra az online térben: az óvónőként dolgozó Sato blogjáról indulva először a Redditen és a 4Chanen vált virálissá, majd a globális mémkultúra kitörölhetetlen elemévé. A kutya halálával egy ideje már számolni lehetett, az idős kora mellett ugyanis több súlyos betegségben is szenvedett, amelyek miatt már évek óta kezelés alatt állt. Mi az alábbi mémgyűjteménnyel búcsúzunk tőle:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.