Hirdetés

Elhunyt Niklaus Wirth, a Pascal programozási nyelv atyja



|

A világhírű professzor 89 éves volt.

Hirdetés

Szomorú hírrel indult az informatika számára a 2024-es év, január 1-én ugyanis elhunyt a tudományág egyik legjelentősebb alakja, a svájci Niklaus Wirth professzor, aki matematikusként és informatikusként több programozási nyelv, köztük a Pascal, az Euler, a Modula és az Oberon atyjaként írta be magát a történelembe.

Az 1934-ben, Winterthurban született tudós februárban töltötte volna be a 90. életévét, halálának körülményeit nem osztották meg a sajtóval, feltehetően az idős kor okozta azt.

A Zürichi Szövetségi Műszaki Egyetemen, a kanadai Lavai Egyetemen és a Berkeley Egyetemen végzett Wirth a 60-as években vált egy munkacsoport tagjává, amely az ALGOL 60 programozási nyelv utódját igyekezett megalkotni, az általa bemutatott ALGOL-W viszont nem került elfogadásra, így elhagyta a csoportot, és az addigi kutatására alapozva létrehozta a Pascalt.

Hirdetés

Ez utóbbi az informatika történetének egyik legfontosabb univerzális programozási nyelve lett, Wirth pedig 1984-ben elnyerte a munkásságáért a tudományág legjelentősebb elismerését, az Alan Turingról elnevezett Turing-díjat.

A tudós nevéhez fűződik az 1995-ben megalkotott Wirth-törvény is, amely kimondja, hogy a szoftverek gyorsabban lassulnak, mint ahogy a hardverek sebessége nő.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.