Hirdetés

Elítélték egy banda vezetőjét, amely több mint 10 ezer iPhone-t lopott el az Apple-től



|

A cupertinóiak önként és dalolva adták át a készülékeket a csalóknak.

Hirdetés

Még februárban számoltunk be annak a trükkös párosnak a történetéről, akik két és fél éven át sikerrel verték át az Apple szervizeit, az eredeti termékekre nagyban hasonlító hamisítványokat küldve be javításra, amelyek helyett végül igazi készülékeket kaptak vissza, több mint 5000 iPhone-t lovasítva így meg a gyártótól.

Az ember azt hinné, hogy ez nem kimondottan gyakori eset, ám könnyen lehet, hogy mégsem olyan ritka a dolog, most ugyanis lényegében ugyanezért ítélték el egy másik banda vezetőjét, aki ráadásul még magasabb szinten űzte az ipart.

Az AppleInsider beszámolója alapján összesen 14-en vettek részt abban a 2011 és 2019 között zajló csalássorozatban, amelyben ugyancsak hamis készülékek beküldésével csaltak ki eredeti példányokat az almás cégtől. A hamisítványok Kínából származtak, az elkövetőknek pedig sikerült hivatalos sorozatszámokat szerezni hozzájuk, a fizikai hasonlóság és a kósernek látszó adatok pedig elegendők voltak ahhoz, hogy az Apple munkatársai szó nélkül cseréljék az állítólag meghibásodott mobilokat.

Hirdetés

A banda tagjai az évek során több mint 10.000 iPhone-t csaklizott el az Egyesült Államok több száz Apple Store-ján keresztül, a zsákmányt pedig visszaküldték Kínába, ahol busás haszonnal értékesítették őket. Az ügyben végül 12 embert ítéltek el, legutóbb a banda vezetőjével, Zhiwei Liaóval, aki 51 hónapos börtönbüntetést kapott, továbbá 200 Apple eszközt és 120 ezer dollárt is át kellett adnia, valamint lemondania két ingatlan tulajdonjogáról.

Számítások szerint a csalás 6,1 millió dolláros, vagyis több mint 2,2 milliárd forintos kárt okozott az Apple-nek, amiből a többéves nyomozás során 4,1 millió dollárt sikerült visszaszerezni ingatlanok, 250 ezret pedig készpénz lefoglalásával. A banda másik kulcsfigurájára, Zhiting Liao már tavaly októberben kimondta a bíróság az ítéletet, melynek értelmében ő 41 hónapon át fogja élvezni egy büntetés-végrehajtási létesítmény vendégszeretetét.

A Kínából származó hamisított iPhone-ok és más kamu Apple eszközök egyébként Magyarországon is elterjedtek, a Facebook Marketplace mellett az utcán is gyakran tukmálják őket leleményes honfitársak, például 20 ezer forintos AirPodsok formájában. Nem árt tehát résen lenni, amikor nem hivatalos forrásból vásárolunk, főleg ha elképesztően kedvező az ár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.