Hirdetés

Elképesztő fölénnyel dőlt meg az adatátvitel sebességrekordja



|

Egy forradalmi eljárás révén japán tudósoknak komoly teljesítményt sikerült elérniük.

Hirdetés

A brit Cable.co.uk több mint 47 ezer IP-címen elvégzett tesztje alapján a magyar internetezők jelenleg átlagosan 63,41 Mbps letöltési sebességgel szörfölnek, amivel hazánk a világranglista 54. helyén áll. Ebből kiindulva tehát egyáltalán nem vagyunk rossz helyzetben, az adatátvitel új sebességrekordjához képest viszont még a nemzetközi összesítés élén végző Jersey is elbújhat a maga 264,52 Mbps-os átlagával.

A japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet  (NICT) mérnökeinek ugyanis sikerült megdönteniük az eddigi másodpercenkénti 10,66 petabites adatátviteli csúcsot, méghozzá nem is akármennyivel.

Az új rekord 22,9 petabit másodpercenként, amely a teljes globális internetes hálózaton egyetlen másodperc alatt továbbított adatmennyiség több mint 20-szorosának felel meg - számolt be róla az Interesting Engineering.

Hirdetés

Ennek érdekében a japánok ún. multiplexelési technológiákat vetettek be, a teret és a hullámhoszt is kihasználva az optikai szálas kommunikációban.

A mérnökök megállapították, hogy egy üvegszálas kábel magonként 0,3 - 07 petabit/másodperces adatátvitelre képes, ők viszont olyan kábelt használtak, amelyben összesen 38 mag található, ezek mindegyike pedig három üzemmódban képes dolgozni, összesen 114 térbeli csatornát téve elérhetővé.

A NICT által megosztott sajtóközlemény szerint a rekord jelentős lépés a jövőbeli, ultranagy kapacitással bíró kommunikációs hálózatok megvalósítása felé. A rekordhoz köthető tanulmányt eredetileg a 49. Európai Optikai Hírközlési Konferencián (ECOC 2023) prezentálták.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.