Hirdetés

Elnémult a ChatGPT, miután Scarlett Johansson megvádolta az OpenAI-t a hangja lemásolásával|

A színésznő szerint az OpenAI annak ellenére koppinthatta le a hangját, hogy ő kifejezetten nemet mondott a felkérésre.

Hirdetés

A fejlesztő OpenAI tavaly szeptemberben ruházta fel a ChatGPT szöveggenerátort a beszéd képességével, amely egy Sky néven futó női hang formájában debütált, hasonlóan az Apple-féle Sirihez vagy az Amazon Alexájához. A funkció akkor nem váltott ki különösebben nagy hullámokat, a múlt héten viszont a GTP-4o nyelvi modell prezentációján megvillantották az új, fejlettebb kiadását, ami rávilágított egy furcsa egybeesésre.

A Sky következő generációja ugyanis sokak szerint teljesen úgy beszél, mint Scarlett Johansson, ezt a véleményt pedig maga a világhírű színésznő is osztja, aki végül közleményben és ügyvédi úton is felemelte a szavát a lépés ellen, visszavonulóra kényszerítve az OpenAI-t.

Johansson hétfőn publikálta a nyílt levelét, amelyben arról ír, hogy az OpenAI vezetője, Sam Altman már tavaly szeptemberben megkereste egy felkéréssel, hogy legyen ő a szöveggenerátor hangja. A CEO állítólag arra hivatkozott, hogy nagy rajongója a színésznő Her (magyarul: A nő) című filmjének, amelyben Johansson egy Samantha nevű AI-asszisztenst alakított.

Hirdetés

A sztár végül nemet mondott a felkérésre, a GPT-4o múlt heti bemutatója után viszont a családja, a barátai és a nyilvánosságban megjelent kommentárok is felhívták rá a figyelmét, hogy a megújult Sky mennyire hasonlít az ő hangjára, ezt pedig szerinte az is igazolja, hogy Sam Altman egy olyan posztot tett közzé az X-en a fejlesztés kapcsán, amelyben csak a "Her" szó szerepelt, utalva Johansson már említett, 2013-ban megjelent filmjére.

"Amikor meghallgattam a demót, megdöbbentem, dühös lettem és hitetlenkedtem, hogy Mr. Altman egy olyan hangot használ, amely annyira kísértetiesen hasonlít az enyémhez, hogy a legközelebbi barátaim és a hírportálok sem tudták megkülönböztetni attól."

- írja a felismerés pillanatáról a színésznő, aki most jogi tanácsadót fogadott. Az ügyvédje két levelet is küldött az OpenAI-nak és Sam Altmannek, részletes magyarázatot kérve a Sky hangjának kifejlesztési folyamatáról. Már Johannson közleményében is szerepel, hogy a cég ezért "vonakodva" üzemen kívül helyezte a hangot, amit később maga Altman is megerősített a The Verge-hez eljuttatott közleményében.

"Sky hangja nem Scarlett Johanssoné, és soha nem is akart hasonlítani rá. A Sky hangja mögött álló szinkronszínészt még azelőtt castingoltuk, hogy bármilyen módon kapcsolatba léptünk volna Ms. Johanssonnal. Az iránta érzett tiszteletből mégis szüneteltettük Sky hangjának használatát termékeinkben. Sajnáljuk, hogy nem kommunikáltunk jobban."

- írta a vezérigazgató. A vállalat hivatalos álláspontja tehát az, hogy a Sky-t egy másik színésznő keltette életre, akinek az identitását adatvédelmi okokból nem volt hajlandó felfedni a cég, egy másik közleményben viszont azt írják, hogy az illető a saját, normál hangján beszélt, azt sejtetve, hogy nem próbálták kerülőúton lemásolni Johansson orgánumát.

Azt e sorok írásakor nem tudni, hogy mi lesz a következő lépés, de ha az OpenAI-nak nem sikerül meggyőznie Johanssont, vagy nem változtatnak a Sky hangzásvilágán, akár egy per is elképzelhető forgatókönyv lehet. A színésznő  mindenesetre most nemcsak a cégtől vár lépéseket, hanem a politikusoktól is, a következőként zárva a nyilatkozatát:

"Egy olyan időszakban, amikor mindannyian a deepfake-ekkel, a saját képmásunk, a saját munkánk és a saját identitásunk védelmével küzdünk, úgy vélem, ezek olyan kérdések, amelyek teljes tisztázást érdemelnek. Várom a megoldást az átláthatóság és a megfelelő jogszabályok elfogadása formájában, amelyek segítenek biztosítani az egyéni jogok védelmét."

Tény és való, hogy a mesterséges intelligenciára épülő generatív szolgáltatások jelentős feszültségeket szültek a technológiai vállalatok és a kreatív szakemberek között, az utóbbiak ugyanis úgy érzik, hogy a bármit lemásoló AI veszélyezteti a megélhetésüket, valamint szerzői jogokat is sérthetnek, mivel az algoritmusokat kompenzáció nélkül feldolgozott online adatokon tanítják be. Johansson kiállása csak egy azon friss fejlemények sorában, amelyek a közelmúltban a konfliktust jelezték: áprilisban 200 zenész nyílt levélben kelt ki a mesterséges intelligencia ellen, majd az egyik nagy zenekiadó több tech céget is figyelmeztetett a szerzői jogai tiszteletben tartása miatt, az Apple pedig egy seregnyi művész haragját váltotta ki egy rosszul elsült iPad-reklámmal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.