Hirdetés

Előbb fogadhatja el a betiltást a TikTok tulajdonosa, mint hogy megváljon a platformtól



|

Több forrás is arra utal, hogy a ByteDance nem fog fejet hajtani az amerikaiak előtt.

Hirdetés

Ismét mozgalmas idők járnak a közösségi médiában, miután az amerikai Kongresszus alsó- és felsőháza, majd Joe Biden elnök is áldásukat adták arra a törvényre, amely előírja a ByteDance számára a TikTok tengerentúli üzletágának 9 hónapon belül történő eladását. A szoros állami kontroll alatt álló kínai anyavállalat nemzetbiztonsági aggályokból kényszerül erre, ellenkező esetben pedig a videós közösségi oldal betiltásra kerül az USA-ban, 170 millió felhasználónak intve búcsút. Miközben a TikTok már hivatalosan is közölte, hogy bírósági úton száll szembe a törvénnyel, egy friss jelentés azt állítja, hogy a cég mindent erre a lapra tesz fel.

A Reuters hírügynökség ugyanis négy különálló forrástól úgy értesült, hogy egy esetleges bírósági kudarcot követően a ByteDance előbb veszi tudomásul a betiltást, mint hogy eladja a TikTok tengerentúli üzemeltetőjében őrzött részesedését.  Ennek oka, hogy az amerikai divízió csak egy töredékét teszi ki a ByteDance teljes bevételeinek és aktív felhasználói táborának, az eladással viszont idegen kézbe kerülne a közösségi oldal működése szempontjából kulcsfontosságú, szigorú titoktartással kezelt tartalomajánló algoritmus.

Hirdetés

A jelentés azt követően látott napvilágot, hogy a The Information  a TikTok algoritmus nélkül történő eladásának mérlegeléséről írt, azt állítva, hogy a ByteDance már vizsgálja az ehhez kapcsolódó lehetséges forgatókönyveket. A vállalat viszont később a szintén hozzá tartozó Toutiaón cáfolta az értesülést, mondván, hogy nem tervezi a TikTok értékesítését. A Reuters kérésére a cég ismét erre a nyilatkozatra mutatott.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a ByteDance az utolsó pillanatig küzdeni fog az amerikai üzletága megtartásáért, s ha nem jár sikerrel, egyszerűen leírja a veszteséget. A törvény értelmében a vállalatnak január 19-ig kellene lezárnia egy esetleges akvizíciót, ám az elnök három hónappal meghosszabbíthatja a határidőt, amennyiben úgy látja, hogy ezen múlik az eladás sikeres lezárása. Korábbi nyilatkozataikban amerikai politikusok ugyan hangsúlyozták, hogy az elsődleges céljuk nem a TikTok betiltása, a vezérigazgató Shou Chew szerint valójában ez a szándék húzódik meg a törvény mögött.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.