Hirdetés

Elon Musk bekeményített, egy rakás újságírót rúgott ki a Twitterről



|

A média munkatársai állítólag megsértették a milliárdos által hozott legújabb szabályokat.

Hirdetés

Ahogy azt a PC Worldön is hírül adtuk, a Twitter-vezér Elon Musk nemrég letiltotta azt a botot, amely élőben követte az ő és más közszereplők magánrepülőgépének mozgását, majd bejelentette, hogy innentől tilos lesz a hasonló tartalmak megosztása a Twitteren.

A milliárdos álláspontja szerint az ilyen magatartás doxxingnak, azaz a személyes adatok engedély nélküli nyilvánosságra hozatalának minősül, és veszélyezteti a nyomon követett személyek biztonságát. A jelek szerint pedig nagyon komolyan gondolja a dolgot, azóta ugyanis több újságírót is kirúgott a mikroblogról az új szabályok állítólagos megsértése miatt.

Hirdetés

A letiltási hullám a Mastodon nevű, nyílt forráskódú közösségi oldallal kezdődött, amely a saját Twitter-fiókján megosztott posztban hívta fel a figyelmet rá, hogy már náluk is nyomon követhető Elon Musk repülőgépének mozgása. A TechCrunch összefoglalója alapján ezt a bejegyzést több újságíró (pl. Ryan Mac a The New York Timestól, Matt Binder a Mashable-től, és Donie O'Sullivan a CNN-től) is tovább osztotta, a Twitter pedig nem sokkal később az összes ilyen fiókot letiltotta.

Eleinte nem volt egyértelmű, hogy pontosan mi vezetett a média munkatársainak blokkolásához, aztán maga Musk is megerősítette a dolgot, amikor egy poszthoz fűzött kommentárjában közölte, hogy a doxxingra vonatkozó szabályok az általa csak idézőjelesen "újságírónak" tartott személyekre is vonatkoznak. Az ügy nagy vihart kavart az amerikai médiában, így a Twitter új tulajdonosa ismét a jól bevált módszeréhez nyúlt, és szavaztatni kezdte a követőit.

A kérdés, hogy mikor szüntesse meg az érintett fiókok felfüggesztését, a két választási lehetőség pedig az "Azonnal" és a "7 napon belül". Cikkünk írásakor közel 1,5 millió voks után az előbbi áll nyerésre, de még majdnem egy teljes nap van hátra a szavazás lezárásáig.

Musk ezzel párhuzamosan egy külön posztban is kifejtette a véleményét: szerinte ha valaki élőben posztolná The New York Times riportereinek tartózkodási helyét és lakcímét, az FBI azonnal nyomozást indítana, kongresszusi meghallgatásokat tartanának, Joe Biden elnök pedig a demokrácia végéről szónokolna.

Ahogy azonban néhány kommentár is rámutatott, az ElonJet néven futó repüléskövető bot és a hasonló fiókok esetében nem ilyen egyszerű párhuzamot vonni, mivel azok nyilvánosan elérhető repülési adatokból dolgoznak, vagyis nem védett információkat használnak fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.