Hirdetés

Elon Musk beperelte az OpenAI-t, amely válaszul e-maileket hozott nyilvánosságra



|

Azon megy a vita, hogy a profitorientált működés mennyire helyénvaló.

Hirdetés

A múlt héten a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk pert indított a ChatGPT-t létrehozó OpenAI ellen, azt állítva, hogy a cég megszegte a korai támogatók közötti megállapodást, amikor profitorientált vállalkozássá alakult át. A vád szerint a platformot egy a Microsofttól kapott nagy csekk térítette le az előirányzott útról. Most az OpenAI közzétette a saját verzióját a történetről.

A cég válasza meglehetősen rövidre, ám annál ütősebbre sikerült. Nyilvánosságra hoztak több olyan e-mailt, amelyből kiderül, hogy Musk mindent tudott az OpenAI átalakításának tervéről, és azt javasolta, hogy a cég egyesüljön a Teslával.

Az egyik e-mail arra is utal, hogy a milliárdos részvényes tudott és egyetértett az OpenAI azon tervével, hogy végül nem osztja meg a fejlesztések forráskódját. Az érdekeltek körében többen úgy gondolják, hogy Tesla-tulajdonos presztízskérdést csinált az esetből.

Hirdetés

Az OpenAI blogbejegyzésében, amelyet Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Wojciech Zaremba társalapítók és más, a cégben érdekelt személyek jegyeznek, azt is állítja, hogy Musk teljes és kizárólagos kontrollt szeretett volna gyakorolni a vállalat felett.

Amikor azonban nem tudta érvényesíteni az akaratát, úgy döntött, hogy elhagyja az OpenAI-t, és a Teslán belül saját AGI-t (mesterséges általános intelligencia) hoz létre. Ennek érdekében még tavaly év végén el is indította saját AI projektjét.

Az OpenAI továbbá vitatta Elon Musk azon állítását is, miszerint százmillió dollárt adományozott a cégnek. Bár nagyot kellet villantaniuk az indulásnál, hogy a projekt ne tűnjön reménytelennek a nagyok között, azt mondják, a dél-afrikai befektetőtől - állításával ellentétben - csak 45 millió dollárt kaptak.

Az OpenAI által nyilvánosságra hozott levelezés némileg más megvilágításba helyezi a történetet, aminek még koránt sincs vége. Várhatóan sok hasonló joker van még a pereskedők birtokában mind a két oldalon. Az legalábbis biztos, hogy nem ez az utolsó hír, ami napvilágot látott a témában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.