Hirdetés

Elszabadult egy drón, egy egész ország kereste



|

Tesztelni akarta a gyártó cég, de a gép egyszerre csak önállósította magát. Komoly bajokat is okozhatott volna, és még most se tudják, hol lehet.

Hirdetés

Az eset helyszíne Lettország, ahol egy cég munkatársai indították el a drónt - tehát nem játszani vagy szórakozni akartak vele. A helyi vállalkozás pilóta nélküli légijárművek tervezésével foglalkozik, és egyik saját eszközük prototípusát akarták élőben tesztelni. Az egy dolog, hogy a próba nem járt sikerrel, de a bakit egy egész ország (sőt, közvetve az egész világ) megtudta.

Hirdetés

A drón ugyanis nem sokkal a felbocsátás után egyszerűen eldobott kapcsolatot a vezérlőeszközzel, majd fogta magát és elvitorlázott a látóhatáron túlra. Egy kisebb szerkezetnél is aggodalomra adhat okot az ilyesmi, ám ez a modell egy 26 kilós, 3 és fél méter hosszú, 5 és fél méter szárnyfesztávú gép, amely akár óránként 70 kilométert is képes megtenni, szóval ha egy ilyen masina szabadon kóvályog az égen, az kifejezetten veszélyes a légiközlekedésre.

Ráadásul a kísérleti repülő kifejezetten hosszú működési időre van hitelesítve: a gépet múlt szombaton indították el teljesen feltöltve, és a cég szakemberei szerint optimális esetben akár kedd este 7 óra környékéig a levegőben tudott maradni. Épp ezért a lett hatóságok azonnal lezárták az ország jókora részének teljes légiforgalmát 6000 méteres magasság alatt - idáig tud ugyanis elvileg eljutni egy ilyen modell.

Ugyan a fenti működési határidő azóta lejárt, tehát a gép valahol már földet ért, vagy rosszabb esetben becsapódott, egyelőre nem találták nyomát. Szerencsére a koronavírus miatt lecsökkent légiforgalmat nem akadályozták jelentősen a korlátozások, csupán egyetlen gépet kellett módosított útvonalra terelni, ugyanis a Kínából Tallinnba tartó járat már a veszélyes magasságban szelte volna át a rigai repülőtér fölötti, lezárt területet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.