Hirdetés

Erre érdemes figyelni - ravasz trükkel próbálják átverni az OTP ügyfeleit



|

Új formában tért vissza a régi módszer, nem árt résen lenni.

Hirdetés

Aki használt már internetbankot, az pontosan tudja, hogy mennyivel praktikusabb, mint akár hosszú órákat tölteni azzal, hogy időpontot foglalunk, odamegyünk, leparkolunk, várunk és végül ügyet intézünk a kis ablaknál. Nem véletlen, hogy ma már tömegek választják ezt az online opciót, akár annak az árán is, hogy megtanulják kezelni a digitális felületet minden idegenkedésük ellenére.

Azonban, mint minden ilyen könnyítésnek, ennek is megvannak a hátulütői. Egyrészt, ha elakadunk a menüpontok útvesztőjében, nem tudunk egy hús-vér embert megkérni, hogy segítsen, de még ennél is nagyobb probléma az, hogy az óvatlan ügyfelekre vadászó online bűnözői csoportok tevékenysége meghatványozódott az elmúlt néhány évben.

Ezek a csalók az esetek túlnyomó többségében már annál több gógyival rendelkeznek, hogy az "afrikai herceg" meséjével próbálkozzanak. A jelenleg feltűnő megtévesztések valamilyen trükkel arra próbálnak minket rávenni, hogy adjuk ki az internetbankoláshoz szükséges adatainkat, illetve azt belőlük, amit más forrásból még nem derítettek ki.

Hirdetés

Ezekben a csalásokban értelemszerűen hazánk vezető pénzintézetének, az OTP-nek az ügyfelei a legfőbb célpontok. Az elmúlt hónapokban egymást érték az ilyen csaló-levelek. Legutóbb például azzal próbálkoztak, hogy egy levélben arra kértek, frissítsd a netbankos alkalmazásod. Természetesen az új szoftver már az ő saját felületük, ahol megszerezve belépési adatainkat már szabadon garázdálkodhatnak is a számlánkon.

A néhány napja feltűnt új módszer szintén e-mailben terjed. Annyiban egyébként ez is hasonlít a legújabbakra, hogy ironikus módon éppen a csalástól való félelmeinkre szeretne hatni. Míg legutóbb különböző gyanús tranzakciókra való hivatkozással próbálták kicsikarni az ügyfelek adatait, most egy állítólagos új hitelesítési eljárás bevezetésére való hivatkozással teszik ugyanezt.

Már egy ideje megfigyelhető trend, hogy haladva a korral, nem elégszenek meg az online csalók az átlátszó Google-fordítással, hanem vagy egy megfelelő anyanyelvű személyt bevonva, vagy pedig egy pontosabb, fizetős fordítót használva fogalmazzák meg üzeneteiket. Az új üzenet is rendben van megfogalmazás és nyelvhelyesség szempontjából is. Szövege pedig a következő:

"Felhívjuk figyelmét, hogy 2024. május 20-tól új online banki hitelesítési eljárásokat vezetünk be az összes online banki felhasználó magánéletének védelme érdekében".

Ehhez "csak" annyit kérnek tőlünk, hogy erősítsük meg a banki adatainkat egy válaszüzenetben, és természetesen a linket is mellékelik, hogy egyetlen kattintásra legyünk a megtévesztés beteljesítésétől.

Alapvetően azt érdemes szem előtt tartani, hogy már a legkisebb gyanú is óvatosságra kell, hogy késztessen minket. Ilyen esetekben a link figyelmen kívül hagyása, és a bejelentkezés hivatalos főoldalról történő lefolytatása a legtöbb esetben segít kikerülni, hogy áldozatokká váljunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.