Hirdetés

Eutanáziát segítő, 3D-nyomtatott kapszulát legalizálhatnak Svájcban



|

A Sarco segítségével az asszisztált öngyilkosság gyorsabban végbemegy.

Hirdetés

A napokban mutatták be a Sarco nevű szerkezetet, mely egy 3D-nyomtatott kapszula, ami segíthet az eutanáziát választóknak. A - Svájcban legális - asszisztált öngyilkosságot jelenleg nátrium pentobarbitál segítségével végzik, mely 2-5 perc alatt hat, ettől az illető elalszik, majd kómába esik, és végül meghal. 

A Sarco viszont felgyorsítja a folyamatot: nátrium befecskendezésével és az oxigén gyors elvételével és a szén-dioxid szint alacsonyan tartásával 1 perc alatt elvégzi az eutanáziát, miközben nem okoz szenvedést.

Hirdetés

A kapszula kitalálója az Exit International nevű, eutanáziával foglalkozó szervezet tagja, Philip Nitschke. Eddig két prototípus készült el, Hollandiában nyomtatják a harmadikat, melyet 2022-ben már használhatba vehetnek Svájcban - az elsőt Németországban állították ki, a második nem felelt meg bizonyos követelményeknek.

További fejlesztéseket is terveznek: szeretnének beépíteni egy kamerát, aminek segítségével a kapszulában fekvő illető kommunikálhat környezetével, és rögzíthetik beleegyezését. Az öngyilkosságot kérdések előzik meg, ezt követően döntheti el, hogy megnyomja-e a gombot, véglegesítve döntését.

A Sarconak egyébként az a mottója, hogy "Távozz stílusosan!", mivel a tervezők különösen büszkék a dizájnra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.