Hirdetés

Évmilliárdokkal ezelőtti világ nyomaira bukkantak a Puna de Atacama-i sivatagban



|

Az argentin sivatagban talált sztromatolitok különleges felfedezésnek számítanak.

Hirdetés

A kor, amiben élünk, természeténél fogva egymás után ontja magából a tudományban áttörést hozó felfedezéseket, életünket könnyebbé tevő találmányokat. Küldtünk már embert a Holdra, tudunk nyomtatni "húst", energiát nyerni a Napból, vagy akár ember formájú robottal elvégeztetni a munkát magunk helyett, mégis előfordul, hogy korábban ismeretlen dologra bukkannunk.

Így találtak például a közelmúltban vizet a Naprendszer egy távoli pontján és a Holdon. Amíg az embert hajtja a kíváncsiság, addig mindig lesznek új felfedezések is, amik esetenként olyan új ismerettel gyarapíthatják a korábbiakat, amire nem is számítottunk.

Történt hasonló eset a közelmúltban is, mikoris az argentin Puna de Atacama-sivatagban 3600 méteren feltártak egy addig teljesen ismeretlen világot. A fennsík tetején egy fehér, sóban gazdag területet fekszik, zöld színű lagúnák rendszerétől övezve. Ezek a képződmények hatalmas baktériumközösségeket, úgynevezett sztromatolitokat rejtenek, amelyek terjeszkedésük során réteges halmokat hoznak létre. Az egyedülálló ökoszisztéma bepillantást engedhetet a Föld évmilliárdokkal ezelőtti állapotába, amikor még a legegyszerűbb organizmusok lakták a bolygót.

Hirdetés

A kutatást vezető Brian Hynek geológus szerint a lelet jelentősége óriási. A földi élet legrégebbi bizonyítékai közé tartoznak a megőrzött sztromatolitok, mint például a nyugat-ausztráliai Marble Barban talált 3,45 milliárd éves megkövesedett struktúrák. Akkoriban a cianobaktériumoknak nevezett fotoszintetizáló mikrobák hozták létre ezeket a réteges halmokat. A cianobaktériumokból származó jelentős mennyiségű oxigén csak jóval később, körülbelül 2,5 milliárd évvel ezelőtt jelent meg a Föld légkörében. Ez az újonnan felfedezett környezet arra is utalhat, hogy milyen lehetett egykor a Mars felülete, amikor még mérsékelt, vizes világ volt tavakkal és folyókkal.

Nem csoda, hogy csak most találtak rá erre az eddig ismeretlen területre, hiszen egy világtól eldugott környéken fekszik. Egy műholdfelvételen sikerült kiszúrni, amikor egy kutatócsoport a környéken járt. Egy drónvideót készítettek és hoztak most nyilvánosságra a kutatásban résztvevők, bemutatva egy letűnt kor eddig ismeretlen maradványait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.