Hirdetés

Ez az ember által valaha készített legkisebb repülő tárgy



|

Hiába a zavarba ejtően apró méret, még így is van rajta néhány érzékelő.

Hirdetés

Nem újdonság, hogy a mérnökök és tudósok folyamatosan csökkentik az ember által létrehozott eszközök méretét, most azonban egy olyan szintre értek, ami már tényleg olyan, mintha egy sci-fiből ragadták volna ki.

A Northwestern University stábja egy közleményben az új eszközükre "az ember által valaha készített legkisebb repülő tárgyként" hivatkozik, és ez cseppet sem túlzó.

Hirdetés

A most létrehozott chipek egy sószem nagyságával egyeznek meg, a tudósok azonban azt mondják, hogy a rendkívül pici mérete ellenére szenzorokat, antennákat, vagy akár még adattárolót is el tudnak helyezni rajta.

A kialakítása miatt az apró, repülő tárgy lassan ereszkedik, hasonlóan a juharfa terméséhez, közben pedig a rászerelt érzékelők a legkülönfélébb adatokat gyűjthetik és továbbíthatják a környezetükről.

"Azt hiszem, hogy legyőztük a természetet, legalábbis abból a szempontból, hogy sikerült létrehoznunk egy olyan eszközt, ami stabilabban és kiszámíthatóbban ereszkedik, mint amit a növények, például egyes fák termésétől megszokhattunk"

A kutatók most arra törekednek, hogy sikerüljön az eszközt olyan anyagból előállítani, ami képes a vízben lebomlani, így semmilyen elektronikus hulladékot nem hagyna maga után a feladata végeztével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.