Hirdetés

Ez az eszköz másodpercek alatt pucér képet készít bárkiről



|

A NUCA provokatív funkciójával irányítanák a készítők a figyelmet a technológiában rejlő buktatókra.

Hirdetés

Az elmúlt másfél év alatt az AI-technológiáknak köszönhetően megismerkedhettünk olyan innovációkkal, mint a szöveg- és képgenerálás, de mára akár zenét, sőt, videót is készít nekünk a mesterséges intelligencia megadott szempontok alapján. Sajnos mint a legtöbb hightech újdonságnak, ennek is megvan a visszája, ami ha nem is teszi semmissé a benne rejlő pozitív hozadékot, minimum zárójelbe teszi azokat.

Ezek közül talán a deepfake tartalmak a legaggasztóbbak, hiszen segítségükkel egyre valósághűbb kompromittáló tartalmakat készíthetünk bárkiről. Olyan mondatokat mondathatunk el a kiszemelt áldozattal, amit szeretnénk, illetve azt tehetünk a képmásával, amit csak nem szégyellünk. Ennek az enyhébb változatai, például a spagettizabáló Will Smith akár viccesnek is tekinthetők, de itt is van egy határ, amit sokan nem vonakodnak átlépni.

Ezek az igazán problémás megtévesztések főként meztelenséggel és szexualitással kapcsolatosak. Így készült már kompromittáló felvétel Taylor Swiftről, Giorgia Meloni olasz kormányfőről, és a sor vég nélkül folytatható tovább.

Hirdetés

Erre a problémás jelenségre próbál rámutatni Mathias Vef művész és Benedikt Groß tervező NUCA néven kiadott provokatív eszközükkel, mely 10 másodperc alatt képes bárkit kiforgatni a ruháiból és meztelenül megjeleníteni egy róla készített képen. Az alkotópáros hangsúlyozza, hogy nem trollkodni szerettek volna a vetkőztető kamerával, sokkal inkább felhívni a figyelmet a generatív AI-technológiákban rejlő veszélyekre, problémákra.

A NUCA egy könnyű, kis méretű kamera, aminek alkatrészei 3D-nyomtatással készültek el. A képet, amivel dolgozni szeretnénk, nem tudja önállóan elkészíteni, ahhoz kell egy okostelefon is. Az elkészült képet az eszköz a Stable Diffusion segítségével dolgozza fel, és ezután teszi az ábrázolt személy arcát egy általa generált meztelen testre.

A készítők nyilatkozata szerint a legnehezebb az volt, hogy az időtennyire szűkösre szorítsák le. Vef és Groß szeretné, ha nem értenék féltre a szándékukat, aminek célja sokkal inkább a gondolatébresztés, mint erkölcsileg és törvényileg is kifogásolt tartalmak készítésére való buzdítás. A NUCA egyébként nyilvánosan elérhető technológiák felhasználásával készült el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.