Hirdetés

Ezért tűnt el a Térkép a Google keresőből



|

A felhasználók által tapasztalt kellemetlenségről nem nem a vállalat tehet.

Hirdetés

Az elmúlt napokban többeknek is feltűnt, hogy a Google térképes funkciója látszólag "rosszul" működött a keresőben. Amennyiben címre szűrtek rá, a térkép megjelent ugyan, nagyításra és belekattintásra azonban a korábban megszokott gyakorlattal ellentétben már nem volt lehetőség - majdhogynem haszontalanná téve a funkciót. Mostanra a keresőkategóriák közül is eltűnt a Térkép, azonban mint kiderült, erről egyáltalán nem a Google tehet.

Ha bűnbakot keresünk, akkor az Európai Unió felé érdemes tekintgetnünk, ugyanis egy a vállalat által adott hivatalos válaszból kiderült, az EU digitális piacról szóló jogszabályának (DMA) való megfelelés érdekében bizonyos változásokat eszközölt a Google a keresőt illetően, emiatt szívódott fel többek között a Térkép is.

Hirdetés

A szigorítás értelmében március 1-jével nemcsak a Google-nek, hanem hat másik "kapuőrnek" is módosításokat kellett végrehajtania, elsősorban méretük, kiemelt piaci szerepük miatt. Egészen pontosan az Amazon, az Apple, a TikTok mögött álló ByteDance, a Meta, a Microsoft, illetve a Google anyavállalata, az Alphabet érintett a szabályozásban.

A változástatások elsősorban a nyílt és igazságos verseny kialakítását szolgálják a digitális piacokon, korlátozzák a nagy cégek piaci helyzetükkel való visszaélésének lehetőségét. A Térkép tehát azért került eltávolításra a keresőből, mert a Google előnyben részesítette a többi hasonló szolgáltatással szemben, a találatok révén egyenesen arra irányította a felhasználókat.

Az Európai Bizottság egyébként nem elégedett a kapuőrök eszközölte változtatásokkal. Vizsgálatot indít a Meta és az Alphabet ellen: azt feltételezi, hogy a vállalatok továbbra sem tesznek eleget az a vállalt kötelezettségeknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.