Hirdetés

Ezt a videóklipet teljes egészében a mesterséges intelligencia generálta



|

Az OpenAI-féle Sora első pillantásra látványos munkát végez, de azért a videó megmutatja, hogy még van hová fejlődnie. videóklipet

Hirdetés

A ChatGPT-t és a DALL-E képgenerátort is megalkotó OpenAI még februárban robbantotta a bombát, amikor leleplezte a Sora néven futó szolgáltatását, amellyel puszta szöveges parancsok alapján hozhatunk létre realisztikusnak ható videós tartalmakat, akár egyszerre több szereplőt is kezelve és előre meghatározott mozgásokat is ábrázolva.

A premier kapcsán sokakat aggodalommal töltött el, hogy a technológia rossz kezekbe kerülve hatékony fegyver lehet a csalók és az álhírterjesztők kezében, ezért az OpenAI egyelőre csak meghatározott partnerek számára, tesztüzemmódban tette elérhetővé. Közéjük tartozik Paul Trillo is, aki egy egész videóklipet hozott össze vele, amit már a nagyközönség is láthat.

Hirdetés

A kicsivel több mint 4 perces videó a Washed Out néven alkotó Ernest Watherly Greene Jr. új dalához, a The Hardest Parthoz szolgál kísérőként, a rendező pedig 55 klipből vágta össze, amihez összesen 700 jelenetet generált a Sorával. A klipben változatos környezeteket láthatunk egy busz belsejétől a nyílt utcán és egy autósmozin át egy szupermarketig, többnyire egy vörös hajú nővel és a párjával a középpontban.

Habár az eredmény egész látványos, aki figyelmesen szemléli a képsorokat, annak azért nem nehéz kiszúrnia, hogy egy algoritmusok által létrehozott anyagról van szó. Eleve árulkodó az állandó mozgás és a vágások gyors tempója, ami azt hivatott megnehezíteni, hogy elmerüljünk a részletekben, de a szereplők mozgásán még a nagy sietségben is sokszor látszik, hogy valami nem stimmel, egyes pillanatokat kimerevítve pedig újra és újra visszaköszönnek a képgenerátorból ismert árulkodó jelek, például a túl sok ujj, a torz arcok vagy az összecsúszott képi elemek.

A klip mögött álló rendező mindenesetre a Los Angeles Timesnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia a szűk költségvetésből gazdálkodó kreatívok számára is lehetővé teszi, hogy nagyot álmodjanak, ami az ő esetében is így volt, mivel ingyen kapott hozzáférést az OpenAI-tól a Sorához. A kommentek alapján viszont a klip erősen megosztja a közönséget: vannak, akik lenyűgözőnek és álomszerűnek gondolják, de olyan is akad, aki egyenesen digitális hasmenésként jellemzi, egy másik hozzászóló szerint pedig szimplán csak fájdalmas az egész.

Bárkinek is legyen igaza, ahogy a Mashable is felhívta rá a figyelmet, a The Hardest Part már nem az első dal, amihez teljes egészében az AI készített videoklipet, mivel korábban a RIIZE nevű koreai banda is az algoritmusokkal végeztette el a munkát, ám a rajongók ott sem fogadták kitörő lelkesedéssel a döntést, illetve részben egy másik k-pop zenekar, a Seventeen is AI-vágóképeket használt az egyik videójában.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.