Hirdetés

Ezúttal egy, az autópályát lezáró teherautóval ütközött egy „önvezető” Tesla



|

A jármű Autopilot funkciója be volt kapcsolva a baleset idején.

Hirdetés

Újabb balesetet okozott egy olyan Tesla, amelynek sofőrje bekapcsolta a cég által megtévesztően Autopilotnak nevezett vezetőtámogató rendszerét. Bár Elon Musk már jó ideje hangoztatja, hogy a Tesla autóinak a képességei valójában szükségtelenné tennék az emberi sofőrök alkalmazását, de a jelenleg hatályos törvények értelmében egyelőre erre még nincs lehetőség.

A Tesla autóival rengeteg balesetet okoztak már, és bár igaz, hogy a gépkocsik vásárlóinak figyelmét felhívják rá, hogy az Autopilot, sőt még az úgynevezett Full Self-Driving (FSD) funkció sem alkalmas a teljes önvezetésre, nem nehéz belátni, hogy ilyen elnevezések használata esetén nem kell sokat várni, hogy valaki komolyan vegye, amiről Musk is gyakran és szívesen beszél, azaz hogy a Tesla autói valójában már most is önvezetőek. Ezt egyébként annyira nem díjazta egy amerikai bíróság, hogy ítéletében kijelentette, a Tesla megtévesztette a fogyasztókat.

Hirdetés

A mostani eset kapcsán sem várhatóak támogató hangok: az USA Pennsylvania államának egyik autópályáján még múlt pénteken következett be egy baleset, miután egy Autopilot módot használó Tesla belecsapódott egy teherautóba, amelyet a sztráda egyik sávjában éppen azért állítottak le, hogy az autópálya karbantartása miatt szükségessé vált sávlezáráshoz segítséget nyújtson az intézkedő rendőröknek.

A 2016-os évjáratú Teslát a 18 éves David Clough vezette, aki azt állította, hogy azért vesztette el az irányítást az autója felett, mert használta az Autopilot módot. A fiatal sofőr egyébként olcsón megúszta az esetet, a karambolnak ugyanis nem voltak sérültjei. Igaz, a helyszínen lévő rendőrök gondatlan vezetés miatt feljelentették Clough-t.

Az esetről beszámoló Ars Technica kérdéseket küldött a Teslának a történtekkel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptak választ.

A Teslák balesetei miatt múlt hónapban az amerikai közlekedési miniszter Pete Buttigieg úgy fogalmazott, hogy aggódik a cég marketinggyakorlata miatt, amelynek révén megtévesztő üzenetek jutnak el a fogyasztókhoz. Buttigieg minisztériuma egyébként szintén vizsgálja a Teslát, több korábbi baleset miatt, amelyek legalább 14 halálos áldozatot követeltek.

(Képünk illusztráció)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.