Hirdetés

Fejeket behúzni, hamarosan műhold zuhan a Földre



|

Az Európai Űrügynökség által felbocsátott ERS-2 majdnem három évtizedig szolgálta az űrkutatás ügyét.

Hirdetés

Egy két tonnánál is nehezebb műhold fog hamarosan belépni a Föld légkörébe, hogy később darabokra hullva, feltehetőleg valamelyik óceánba zuhanjon. Az Európai Űrügynökség (ESA) ERS-2 névre keresztelt eszköze, mely működőképes állapotában még 785 km-ről  figyelte meg bolygónkat, 2011-ben meghibásodott, és nem tudta a továbbiakban ellátni feladatát. 1995 óta teljesített szolgálatot, és egybehangzó ágazati vélemények szerint ez volt az ESA legtökéletesebb földmegfigyelő műholdja.

Azért, hogy nehogy más műholdnak vagy űrtörmeléknek ütközzön, alacsonyabb pályára navigálták. A műhold az elmúlt 13 év alatt folyamatosan lopta a távolságot a Földtől, és ennek következtében február közepén fog megérkezni a légkörbe. A múltbéli példákból kiindulva az ERS-2 ezt követően darabokra esik, és ami nem ég el zuhanás közben, feltehetőleg az óceánban fog landolni.

Hirdetés

Még nem lehet pontosan tudni, hogy a napokon belül bekövetkező belépése a légkörbe pontosan hol fog megtörténni, de a szakértők azt valószínűsítik, hogy az óceán felett. Az atmoszférát elérve, körülbelül 80 kilométeres magasságban kezd majd darabokra esni, és ezek nagyobb részben el is égnek majd zuhanás közben.

Ami mégsem, az földet fog érni valahol, de ez nagy valószínűség szerint nem fog problémát okozni. Az ESA szakértői szerint, ha néhány darabja be is csapódik valahol a Föld felszínébe, kicsi a valószínűsége, hogy valakit eltaláljon. Ez talán még annál is valószínűtlenebb, mint hogy villám csapjon belénk. Az aránymutató 1 a 100 milliárdhoz.

Ami még problémát jelenthet egy ilyen visszatérő eszköz esetében, az az anyaga, ami bekerül a természetbe. Az ESA igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az el nem égő darabokban nincs semmi, ami mérgező vagy radioaktív lenne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.