Hirdetés

Fellőtték Elon Musk mobilnetes műholdjait



|

A SpaceX Direct to Cell szolgáltatása LTE-képes mobiloknak nyújt majd internetes kapcsolatot.

Hirdetés

Az amerikai T-Mobile és a SpaceX még 2022 nyarán jelentették be, hogy egy közös projekt keretében új űrbéli infrastruktúrát építenek ki, melynek révén műholdas mobilinternethez juthatnak a jövőbeli ügyfelek. A megoldás előnye, hogy olyan területeken is lehetővé teszi az LTE-kapcsolatot, ahol a földi hálózat telepítése nem lenne lehetséges vagy rentábilis.

Habár eredetileg tavalyra ígérték a Direct to Cell néven futó szolgáltatás tesztüzemmódját, a projekt késést szenvedett, és a SpaceX végül csak az idei év elején állította pályára a hálózat első szatellitjeit.

Hirdetés

A mérföldkőről a T-Mobile, a SpaceX és az utóbbi alapítója, Elon Musk is beszámolt a szintén hozzá tartozó X platformon. A milliárdos által megosztott poszt alapján a vállalat összesen 6 darab Direct to Cell-kompatibilis műholdat lőtt fel, amelyek űrbéli adótoronyként szolgálnak majd. Musk ugyanakkor hozzátette, hogy a technológia által biztosított, sugarankénti 7 Mb-os kapacitás nem versenyképes azokon a területeken, ahol földi infrastruktúra is rendelkezésre áll.

A Starlink-hálózathoz tartozó Direct to Cell viszont cserébe bármilyen LTE-képes telefonnal működőképes lesz, vagyis nem lesz szükség dedikált műholdas mobilra a használatához. A SpaceX jelenleg azt ígéri, hogy valamikor 2024-ben válik elérhetővé a szolgáltatás, ám az első körben még csak a szöveges üzenetek küldését fogja támogatni, míg 2025 során a hanghívások és az adatforgalom is bekerülnek a repertoárba.

A Direct to Cell iránt nemcsak az amerikai T-Mobile érdeklődik, hanem más országok szolgáltatói is csatlakoztak a programhoz, köztük például a svájci Salttal és a japán KDDI-vel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.