Hirdetés

Fizetnie kell a Google-nek, amiért nem törölt egy pedofíliával rágalmazó oldalt a keresési találatok közül



|

A Google évekig nem volt hajlandó blokkolni egy weboldalt, amely ártatlan embert vádolt meg az egyik legsúlyosabb bűnténnyel.

Hirdetés

Egy régóta húzódó csatát bukott el nemrég a Google, amikor a Québeci Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy fél millió kanadai dollárnyi, vagyis több mint 127 millió forintnyi sérelemdíjat ítélt meg egy montréali férfinak, akitől a vállalat megtagadta egy őt rágalmazó weboldal eltávolítását a keresési találatok közül.

A névtelen felperes, akit a peranyag a kanadai és az amerikai ingatlanos üzleti élet prominens szereplőjeként jellemez, még 2007-ben fedezte fel, hogy a RipoffReport.com című blog csalónak állítja be, és azt terjeszti róla, hogy 1984-ben elítélték pedofíliáért.

Hirdetés

A sértett először természetesen a 2006-ban megjelent cikket próbálta eltávolíttatni, ám erre nem volt lehetősége, mivel az üzemeltető megtagadta az együttműködést, a helyi törvények értelmében pedig csak a publikálástól számított egy éven belül perelhetett volna a törlésért, így egyszerűen kifutott az időből - írja az ügyről beszámoló Ars Technica.

Ekkor fordult a Google-höz, azt kérve, hogy legalább a találatok között blokkolják a rágalmazó írást, amely nemcsak a magánéletében, de a vállalkozásában is komoly gondokat okozott neki, mivel számos ügyfele is elfordult tőle, amikor a nevére keresve szembesült a RipoffReport valótlanságokat állító posztjával.

A törlési kérést többször is meg kellett ismételni, miután a link újra és újra felbukkant, a Google pedig olykor engedett, olykor pedig elzárkózott a kooperációtól. A sértett végül pert indított, amelyben a keresőóriás azzal védekezett, hogy a tisztességes kommunikációról szóló amerikai törvény 230-as szakasza értelmében nem felelős a harmadik féltől származó tartalmakért.

A kérdéses jogszabály ugyan alapvetően az USA-ra vonatkozik, a Google szerint viszont az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény miatt felülírja azt a vonatkozó québeci előírást is, amely kötelezi a szolgáltatókat a felfedezett illegális tartalmak eltávolítására. Az ügyben eljáró bíró, Azimuddin Hussain azonban nem értett egyet ezzel, és végül a felperes javára döntött, 

A Google mindazonáltal még így is örülhet, a bíró szerint ugyanis a vállalat alapvetően abban a "jóhiszemű meggyőződésben" tagadta meg a problémás találat törlését, hogy a jog szerint figyelmen kívül hagyhatja a sértett kéréseit. Ennek értelmében Hussain nem az eredetileg kért 6 millió dolláros büntető kártérítést szabta ki, hanem 500 ezer dollárnyi sérelemdíjat, amely a férfit ért "erkölcsi sérelmeket" hivatott kompenzálni. Az Ars Technica nyilatkozatot kért a cégtől és a felperes ügyvédeitől is, ám cikkünk írásáig egyik fél sem kommentálta a per eredményét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.